V Novém Městě na Moravě nahradí plyn olejem, změna má pomoci udržet ceny

Události: V Novém Městě na Moravě nahradí plyn olejem (zdroj: ČT24)

Teplárna v Novém Městě na Moravě nahradí drahý zemní plyn levnějším olejem dováženým z Německa. Tato změna by měla pomoci udržet cenu tepla v nadcházející zimě zhruba na nynější úrovni. Používání alternativního paliva bude ale technicky náročnější než dosavadní provoz.

Teplárna vytápí zhruba polovinu města. Olejem nahradí Novoměstská teplárenská zemní plyn od nového roku. „Podařilo se nám zajistit přes jednu českou firmu recyklovaný topný olej ze zahraničí, který odpovídá parametrově v podstatě téměř lehkému topnému oleji,“ uvedl předseda představenstva Ondřej Pekárek.

Palivo bude teplárna z Německa dovážet v cisternách. „V první řadě tady musíme vybudovat nějaké olejové hospodářství,“ podotýká Pekárek. „Dovezli nám mimo jiné jedno stáčecí čerpadlo, které bude čerpat olej z cisteren,“ dodal.

Na dvou třetinách zastropovaných cen plynu

Úpravu si vyžádala také skladovací nádrž. Aktuálně dělníci pracují na přívodu ke dvěma novým hořákům. „Díky přechodu na olej se podaří zachovat cenu přibližně na dvou třetinách toho, co by bylo jinak při zastropovaných cenách plynu,“ uvedl starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD).

Kvůli zdražení plynu nakoupeného na letošek zvedla firma cenu tepla včetně daně od ledna na 1100 korun za gigajoule (GJ), což je proti minulému roku zhruba dvojnásobek. Pekárek podotkl, že v republice už jsou teplárny s cenou tepla i na 2500 korunách za GJ. „Vzhledem k tomu, že cena oleje se odvíjí spíše z ceny ropy než z ceny plynu, věříme tomu, že nedojde k nějakým zásadním skokovým změnám,“ předpokládá.

Emise srovnatelné s plynem

Z hlediska emisí podle Pekárka použití recyklovaného oleje odpovídá normám. Emisní zprávu si vyžádala i radnice. „Tím, že je bezsirnatý, tak ty emise jsou srovnatelné s plynem. Takže z tohoto pohledu tam nebezpečí nehrozí,“ zmínil Šmarda.

Na použití oleje chce být firma připravená už během podzimu, aby mohla čelit i případným výpadkům v dodávkách plynu. Program úspor připravuje na zimu kvůli vysokým cenám zemního plynu také vedení desetitisícového města, zveřejní ho do konce měsíce. Novoměstská teplárenská dodává teplo jen do části městských budov.