Spotřeba plynu klesla v Česku o pětinu, díky tomu jsou zásobníky před zimou téměř plné

Události: Spotřeba plynu v Česku (zdroj: ČT24)

Navzdory drahým a nedostatkovým energiím vyhlíží ministerstvo průmyslu nadcházející zimu s optimismem. Domácnosti i firmy totiž s plynem šetří. Letos ho zatím spotřebovaly o 19 procent méně než před rokem. Pomohl i teplý podzim. Dál se tak mohly navyšovat rezervy na horší časy. Zásobníky jsou plné z 99 procent, a to díky dodávkám zkapalněné suroviny nebo plynovodem z Norska. Naopak z Ruska od září už nic nepřichází. Úspory jsou podle ministerstva dál žádoucí. Aspoň o patnáct procent. Pokud v rezervách zůstane část zásob, stát je pak nebude muset celé znovu dokupovat.

„My budeme v tuto chvíli dokupovat plyn pro denní spotřebu tak, abychom z těch zásobníků začali těžit co nejpozději, to je náš plán,“ řekl ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

Právě plynové úspory domácností i firem budou podle ministerstva klíčové i příští rok. V říjnu se spotřeba v Česku meziročně snížila zhruba o 27 procent, tedy přibližně o 200 milionů kubíků. Pomohlo i teplé počasí. „Jsou to úžasná čísla a ta jsme dosáhli díky tomu, že spousta lidí a spousta firem si uvědomila, jak je to šetření důležité. A není to jenom o vysokých cenách a není to jen o teple,“ dodal ministr. 

Jenže podle opozice současné úspory plynu nemusí znamenat jen pozitiva a naopak mohou předpovídat problém. „Samozřejmě lidé začali šetřit, ceny energií jsou vysoké, přicházejí jim zálohové faktury na ceny energií a to lidem nikdo nemusí radit. Oni vědí, že mají šetřit, že by to prostě neutáhli,“ podotkl předseda poslanců SPD Radim Fiala.

Kritický je i místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO). „Celá řada firem odchází z trhu, nemůže dál vyrábět, odstavuje svoji výrobu. To nemůžeme vykázat jako úspory, to můžeme vykázat maximálně jako neúspěch vlády,“ myslí si.

Bude záležet na počasí, upozorňují zástupci firem

To, že některé energeticky náročné provozy jako třeba sklárny nebo pekárny mohou omezit výrobu, anebo skončit, připouštějí i podnikatelské svazy.

„Pravdou je, že tam, kde to dělá těch 90 až 100 procent spotřeby zemního plynu v těch těžkých odvětvích, v určitých momentech k omezení výroby došlo a asi i dojde,“ upozornil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

„Podle dlouhodobých odhadů předpokládáme, že tak jako tak, i kdyby stropy ceny nebyly, firmy by kvůli cenám pochopitelně šetřily. Domácnosti také. Můj odhad je, že úspory budou ještě větší,“ doplnil ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Záležet ale bude podle zástupců firem hlavně na počasí. Při velkých mrazech jako před pěti lety by spotřeba plynu vzrostla. 

Češi nejvíc šetřili s plynem v květnu

Zatím nejvíc plynu odběratelé v Česku ušetřili v květnu – oproti loňsku skoro 33 procent. Úspory se týkaly i ledna a února, kdy bylo nezvyklé teplo. Pak už data ovlivnila válka na Ukrajině. Třeba duben byl abnormálně chladný, i tak se spotřebovalo o 23 procent plynu méně.

Meziroční úspory plynu v jednotlivých měsících
Zdroj: ERÚ

Skutečná spotřeba zemního plynu od ledna do října meziročně klesla skoro o pětinu na necelých 63 tisíc gigawatthodin. Zdejších zhruba sto ložisek pokrývá jen dvě procenta, zbytek se dováží.

Na vytápění bytů a domů v Česku se plyn přímo podílí víc než ze třetiny. Přes čtyřicet procent rodin zásobují teplárny, i ty jej zčásti využívají. Čtvrtina topí dřevem a elektřinou pak desetina.