Šetření energiemi začíná být patrné. Meziročně klesla spotřeba elektřiny a hlavně plynu

UDÁLOSTI: Firmy i domácnosti začínají kvůli drahým energiím šetřit (zdroj: ČT24)

V prvním pololetí klesla v Česku spotřeba elektřiny i plynu. Elektřiny se spotřebovalo o tři procenta méně, plynu až o pětinu. Naznačuje to, že již na jaře začali lidé i firmy šetřit. Data navíc ovlivňuje i to, že loni byla řada firem omezena vládními restrikcemi.

Domácnosti, podniky i obce začaly v posledních měsících více než dříve přemýšlet o tom, jak moc svítí nebo topí, ale také čím. Třeba ovocnář Ivo Pokorný ve snaze ušetřit nahradil stará výbojková světla novějšími a úspornějšími, protože jim cena elektřiny stoupla až čtyřnásobně. „Spotřeba tam byla ohromná. Toto má mít údajně dvacetiprocentní spotřebu čili 80 procent úspory,“ shrnul Ivo Pokorný.

Podobně šetří letos víc firem i domácností. Celková spotřeba elektřiny v Česku i proto meziročně klesla. „Sice je důvod bohužel negativní – všechny nás trápí vysoké ceny – nicméně výsledek je pozitivní. Spotřeba se opravdu snižuje,“ zdůraznil energetický konzultant Jiří Gavor. Konkrétně podle údajů Energetického regulačního úřadu klesla spotřeba v prvním pololetí ve srovnání s předchozím rokem v každém měsíci.

Nejmenší byl pokles v lednu, kdy ale ještě Rusko nezahájilo válku proti Ukrajině, největší v únoru a také v květnu. Poměrně malý byl pokles spotřeby v dubnu, to ale ve srovnání s loňským dubnem, kdy většinu měsíce platila uzávěra okresů a další restrikce v souvislosti s covidem-19.

Mluvčí PRE Karel Hanzelka uvedl, že zatím je patrný dvou až tříprocentní pokles zatížení sítě. „U plynu je dokonce výraznější pokles než u elektřiny. Ale jsme na začátku topné sezony,“ upozornil. 

Spotřeba elektřiny v meziroční srovnání 2021/2022
Zdroj: ERÚ

U LNG terminálu zakotvil první tanker

Stát nyní chystá podmínky pro zastropování cen elektřiny i plynu, zároveň vláda ujišťuje, že nehrozí nedostatek energií. Že bude možné topit plynem, má mimo jiné zajistit kapacita v LNG terminálu v Eemshavenu v Nizozemsku. V úterý ráno u něj přistál první tanker, který přivezl zhruba sto milionů kubíků zemního plynu pro Česko. Po zakotvení se zkapalněný zemní plyn přečerpal a v terminálu se opět zplyní, popsal mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

Jakmile se pustí do sítě, čeští zákazníci mohou dané množství suroviny okamžitě spotřebovat. Jak ale Gazdík podotkl, nemusí to být nezbytně konkrétní plyn, který přepravil trajekt ze Spojených států do Nizozemska. „Je to něco podobného jako elektrony v síti. Také je jedno, ze které elektrárny vám ten elektron do té zásuvky doteče,“ zdůraznil.

Pro pokrytí roční spotřeby Česka by bylo zapotřebí osmdesát takových lodí. Připlout jich má ještě třicet, do konce tohoto roku sedm.