V domově pro mentálně postižené ve Vejprtech si připomenou oběti požáru pamětní deskou

Výročí tragického požáru v domově pro mentálně postižené Kavkaz ve Vejprtech na Chomutovsku, při kterém na začátku loňského roku zemřelo devět mužů, si místní připomenou pamětní deskou. Při lednovém požáru zemřelo osm lidí, další muž v dubnu zemřel v nemocnici. Událost patří mezi nejtragičtější požáry v Česku. Hned po neštěstí začala rekonstrukce domu, která je už téměř u konce.

Dřevěnou tabuli s devíti květy, které mají symbolizovat devět obětí, chce vedení domova umístit na fasádu domu. Na desce bude nápis Nezapomeneme a datum tragédie.

„Výročí si všichni uvědomujeme, nicméně se nechystáme na žádné centrální oslavy. Jednak je doba covidová a jednak si nemyslíme, že je to vhodné vzhledem ke klientům i zaměstnancům, kteří to zažili. Jediné, co se chystáme udělat, je vyvěsit pamětní tabuli, která připomene událost. Bude takovým mementem, abychom zabránili podobným věcem,“ řekl ředitel městských sociálních služeb Viktor Koláček. 

V domově Kavkaz B začalo hořet 19. ledna brzo ráno ve společenské místnosti. Při požáru bylo ohroženo 34 klientů domova a jeden vychovatel, který přivolal pomoc. Příčinou požáru byla podle policie manipulace s otevřeným ohněm, požár vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Mluvčí krajské policie Alena Bartošová řekla, že v případu ještě nebylo pravomocně rozhodnuto. Případnému pachateli hrozí až osm let vězení.

Požár budovy ve Vejprtech
Zdroj: Hasiči Ostrov

Domov se rekonstruuje, myslí se i na protižpožární čidla

Domov Kavkaz B prochází rekonstrukcí, která je už ve finální fázi. Zbývá dokončit ze dvou stran objektu fasádu. Jako první po požáru bylo opět zprovozněno přízemí, kam se na začátku dubna přestěhovali první klienti, další se pak do domova vraceli postupně. Rekonstrukce zahrnovala opravy podlah a omítek, úpravy podkroví, klientům i zaměstnancům slouží nový nábytek a objekt má nová okna. Dva pokoje, kde podle vyšetřovatelů požár vypukl, jsou zatím prázdné. 

Díky opravám se zařízení dostalo na vyšší úroveň. Pro lepší zabezpečení pořídilo vedení sociálních služeb díky pětimilionové dotaci ministerstva práce a sociálních věcí nová protipožární čidla. Jsou ve všech pokojích, na každé patro jsou protipožární dveře a rozšířen byl také kamerový systém. Zaměstnanci dostali od všech dveří univerzální klíče.

Městské sociální služby získaly 2,1 milionu korun z veřejné sbírky a od Ústeckého kraje jeden milion korun. Podle ředitele využily tyto prostředky i na zabezpečení dalších domovů ve městě, aby byly na podobné úrovni, jako je nyní Kavkaz. 

Interiér domu Kavkaz po rekonstrukci
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Koronavirus

Domovy sociálních služeb ve Vejprtech se nyní potýkají s koronavirovou nákazou. Ve dvou objektech, včetně domova pro seniory Dukla, propukla nákaza naplno a v menší míře se objevila i v dalším domově, uvedl Koláček.

Aktuálně se s nemocí léčí okolo 30 klientů a 20 pracovníků. Průběh nemoci je u většiny z nich mírný, provoz domovů to výrazně neovlivnilo. S koronavirem zatím z celkových 300 klientů sociálních služeb zemřeli čtyři lidé. Vedení domovů všechny pravidelně testuje, na vakcíny proti covidu-19 zatím čeká. Domovům Kavkaz se nákaza zatím vyhýbá.