V době dovolených zubařů je těžké ošetřit na západě Čech bolavý zub. Jeden kraj nemá pohotovost vůbec, druhý jedinou

Události v regionech: Prázdninový režim stomatologických ambulancí v západních Čechách (zdroj: ČT24)

Zubaři na západě Čech si vybírají dovolené. V lokalitách, kde je i dlouhodobě problém sehnat někoho, kdo ošetří bolavý zub, to znamená, že ještě více lidí musí na pohotovost. Jenomže v Karlovarském kraji žádná celotýdenní není a v Plzeňském kraji je jediná.

Plzeňská zubní pohotovost je jediná na dva kraje každý pracovní den přes noc. Znamená to, že někteří pacienti nakonec musí odjet s bolavými zuby, aniž by se dočkali ošetření – je příliš plno. Pohotovostní ordinace na Denisově nábřeží má otevřeno od 18 hodin, ale pacienti se začínají scházet mnohem dříve. „Přišli jsme před půl pátou, dostali jsme lísteček – jsme šestí,“ uvedla Radka Tillerová, která přijela na pohotovost se synem. Jeho stálý zubař má dovolenou.

Jádrem problému je situace v Karlovarském kraji, kde od dubna nefungují pohotovosti po celý týden. „Neexistuje tady dostatečný počet kolegů, kteří by chtěli takovouhle práci vykonávat za mzdy, které nabízí kraj,“ zdůvodnil předseda Oblastní stomatologické komory Jaroslav Vaněk.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA) věří, že se podaří situaci zvrátit, ale až po prázdninách. „Jednání by měla doběhnout tak, abychom v září znovu vypsali výběrové řízení, kde už bychom měli příslib, že se do toho stomatologové v nějakém počtu přihlásí,“ avizoval.

Některá města se zatím snaží pohotovost zajistit sama, jenomže ani tam ji neotevřou v nejbližších dnech. Třeba v Sokolově chtějí vybudovat ordinace v prázdném objektu. A tak zatím míří lidé s bolavými nebo třeba ulomenými zuby do Plzně, kde ale ani tak často nepochodí.

„Není výjimkou, že nám volají v osm, v devět večer lidé ze Sokolova, z Tachova, z Varů, jestli ještě mohou dorazit na pohotovost. Nemohou, protože nemáme kapacitu, abychom je ošetřili,“ podotkla ředitelka EUC kliniky se stomatologickou pohotovostí Alena Hynková.

Denně zvládne plzeňská pohotovost ošetřit 25 pacientů, o víkendech až padesát.