V České Třebové se zřítila při zápase střecha sportovní haly. Normy jsme dodrželi, říká projektant

V České Třebové na Orlickoústecku se v sobotu večer zřítila střecha nově otevřené sportovní haly, kde se v tu dobu konal florbalový zápas. Před pádem bylo podle pořadatelů v hale 80 lidí, všem se sice podařilo z haly vyběhnout, dva účastníci turnaje ale utrpěli při útěku drobná zranění. Příčina pádu střechy se vyšetřuje. Podle vyjádření projektanta byly dodrženy všechny normy. Potíže během stavby nepřipouští ani stavební fima.

Halu se zřícenou střechou hlídali během nedělního dopoledne policisté, na místě byla také hasičská vysokozdvižná plošina. Práce na odstranění škod by měly začít co nejdříve, po úpravách projektu by měla začít výstavba nové střechy. 

Příčina zatím neznámá, zjistí ji znalci

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) uvedl, že hala byla zkolaudována 2. ledna. Turnaj byl první akcí, která se zde konala, na neděli 15. ledna bylo naplánováno slavnostní otevření, to hejtmanství zrušilo ještě v noci bezprostředně po události.

Místo toho svolalo na neděli poradu, na které celou situaci řešilo mimo jiné s projektantem stavby Tomášem Frišem. Konstrukce je podle něho udělaná z dřevěných vazníků, jde o běžný způsob výstavby. O možných příčinách zřícení střechy odmítl spekulovat.

„Bylo nám řečeno, že běží policejní vyšetřování. Policie si pozvala svého statika a sám hejtman Pardubického kraje zajistil dalšího experta, kteří budou zkoumat, co se stalo,“ oznámil po společné schůzce Friš.

„Nechme řešení na expertním týmu,“ nedovede v téhle chvíli říct, co bylo příčinou pádu střechy, ani Tomáš Zavřel, generální ředitel stavební firmy Profistav Litomyšl, která halu stavěla. Podle něj během stavby nebyly žádné potíže. Potvrdil také, že šlo o běžně užívanou konstrukci střechy. 

Viníkem sníh? Spíš ne

I podle vyjádření mluvčí orlickoústecké policie Lenky Vilímkové právní kvalifikace zatím nebyla stanovena, nejprve ohledá místo činu znalec. Právě jeho posudek o statice bude důležitý i pro další osud haly. „Zda bude nutné třeba celou tělocvičnu snést a postavit novou,“ připouští hejtman i takovou variantu. Rád by tělocvičnu ale otevřel ještě letos. Uvedl také, že Pardubický kraj bude trvat na tom, že se musí najít viník, který zaplatí škodu. Pohybovat se bude podle jeho odhadu v desítkách milionů korun.

Osobně budu odmítat jakoukoli diskusi, že příčinou byla souvislost se sněhem. Takováto konstrukce musí vydržet nesrovnatelně větší nápor.
Martin Netolický
hejtman Pardubického kraje

Na střeše tělocvičny před pádem leželo zhruba 25 centimetrů sněhu. Netolický i Friš se domnívají, že sníh nebyl příčinou. „Ten sníh, který tam dneska je, si myslím, že není extrémní zatížení,“ domnívá se projektant.

Soudní znalec v oboru objednaný policií prozkoumá trosky v pondělí. Ten, který tady pracoval v neděli, oznámil podjatost a nechal se vystřídat s tím, že se zná s některými stavbaři, přiblížil redaktor ČT Vlastimil Weiner. Už druhou noc tak budou sportovní areál střežit policejní hlídky, aby se do něj nedostal nikdo nepovolaný.

„Sesypalo se to jako hromádka z karet“

„Slyšeli jsme nejdřív takové lupání, znělo to jako když si někdo pinká míčkem. Pak najednou obrovská rána, viděl jsem jak se ze stropu vysypaly piliny nebo něco. Začali jsme utíkat, byla to hrozně rychlé,“ popsal pád střechy osmnáctiletý mladík, který jako organizátor seděl u časomíry umístěné zhruba v polovině haly.

„Konstrukce se začala hroutit odzadu postupně do plochy. Ty trámy se propadaly směrem do hřiště, sesypalo se to jako hromádka z karet. Šlo to rychle, prostor uniknout tam naštěstí byl,“ uvedla k situaci Renáta Typlová, předsedkyně Florbalového klubu Orlicko-Třebovsko, který v hale spolupořádal turnaj krajských dorosteneckých výběrů.

Sama se v době pádu střechy vracela do haly. „Najednou proti mně běželi lidi a volali, že padá střecha. Tak jsem šla k oknu, kde se dá podívat do haly, a viděla jsem to. Bylo to šílený,“ řekla.

V hale bylo 80 lidí

Jeden z diváků prý před pádem konstrukce cítil, jak padají kuličky polystyrenu. „Potom bylo slyšet křupání těch trámů a najednou to odzadu šlo, nejdřív vyběhla tribuna, pak další,“ doplnila Typlová. Dva zhruba šestnáctiletí chlapci utrpěli při útěku drobná zranění. Jeden od nárazu dveří, druhý upadl a rozsekl si koleno. Záchranná služba je odvezla na chirurgickou ambulanci do Ústí nad Orlicí.

Podle pořadatelů byly v hale před pádem střechy na ploše odhadem čtyři desítky lidí, dalších 20 byli pořadatelé a zbytek diváci. Turnaje se účastnilo osm týmů z několika regionů, hráči byli ve věku od 15 do 16 let. Dokončení turnaje je nejisté. „Řešili jsme náhradní variantu, ale nepovedlo se nám najít v regionu vhodnou volnou halu. Proto jsme turnaj zrušili, nyní se bude na komisi řešit, zda se to bude nějak a někdy dohrávat,“ uvedla Typlová. 

Hala vyšla na 58 milionů

Halu hejtmanství postavilo v areálu Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové. Kromě studentů měly halu využívat i sportovní kluby zaměřené na florbal, volejbal a basketbal. Pardubický kraj ji nechal postavit za 58 milionů korun.

Nová sportovní hala na snímku z 12. ledna 2017
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Hejtmanství uvedlo, že nová hala má obdélníkový půdorys o rozměrech přibližně 51 krát 26 metrů. V zázemí vzniklo šest šaten, dohromady pro 72 sportovců, a sprchy.