V Brně vznikne „živá laboratoř“. Vědci budou studovat faktory ovlivňující lidské zdraví

V centru výzkumu toxických látek Recetox na Masarykově univerzitě v Brně vznikne výjimečná „living lab“ – živá laboratoř, kde budou vědci studovat faktory ovlivňující lidské zdraví. Umožní to téměř miliardová dotace z grantového programu Horizont 2020.

Před dvaceti lety pracovali v brněnském Recetoxu čtyři studenti a tři učitelé, kteří pracovali na dvou přístrojích. Dnes je v jeho laboratořích přístrojů asi třicet a vědci se zabývají tisícovkami látek.

Výzkum se díky novému projektu bude dál rozšiřovat, získá na to miliardovou dotaci. Centrum uspělo jako jediná evropská instituce ve třech výzvách současně. „Je to něco jako ve sportu zlatý hattrick,“ řekl rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Komplexní dopady toxických látek v prostředí na člověka je možné hodnotit pouze v dlouhodobých epidemiologických a klinických studiích. Recetox proto v novém projektu spojuje síly se zahraničními partnery, například z Londýna a Curychu, kteří přispějí k vytěžení dat z dlouhodobé studie CELSPAC, která už skoro třicet let sleduje život a zdraví dětí narozených v Brně.

Budou se také podílet na rozšíření studie a propojení s dalšími zdroji tak, aby nové poznatky přispěly k ochraně prostředí i lidského zdraví a lepší kvalitě života, zejména u citlivých a zranitelných populačních skupin.

  • Pojem živá laboratoř odkazuje k provázanosti výzkumu s reálným životem. Nejde o experimenty na lidech, ale o zapojení lidí, například obyvatel města, kteří mohou sami říct, co je trápí. Například hluk, znečištění nebo smog. Pojem také vyjadřuje snahu komunikovat s politiky, směřovat k řešení problémů a dostávat výsledky výzkumu co nejdříve zpět k lidem.

„Propojení mnohovrstevných dat o výskytu škodlivých látek v prostředí, jejich účinku na organismus, zdravotním stavu obyvatel, jejich životním stylu, návycích i sociálním postavení a současná aplikace nejnovějších informačních technologií, metod umělé inteligence a strojového učení přispěje k poznání klíčových parametrů rozvoje chronických onemocnění,“ popsala ředitelka centra Recetox Jana Klánová.

Výzkum má vědcům pomoci pochopit příčiny vzniku takových nemocí, jako je Alzheimerova choroba, rakovina nebo cukrovka. Na získávání dat od pacientů se budou podílet i obě brněnské fakultní nemocnice.

Brno jako evropské centrum výzkumu faktorů ovlivňujících zdraví lidí

Z dřívějších dotačních zdrojů vzniká v Brně biobanka pro uchovávání vzorků. Nově získané peníze mají jiný účel. Část je určená na přístrojové vybavení, část na počítačovou infrastrukturu, na technický personál i na rozšiřování mezinárodní spolupráce.

Cílem je mimo jiné to, aby vzorky a výsledky brněnských vědců byly přístupné i dalším evropským odborníkům. Dlouhodobou vizí je proměnit Brno v evropské centrum interdisciplinárního výzkumu faktorů ovlivňujících zdraví lidí.

Projekt podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) zapadá do strategie České republiky, která se rozhodla vsadit na inovace pro budoucnost.