V areálu ústecké nemocnice se otevřela nová budova Fakulty zdravotnických studií

V areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem se ve čtvrtek otevřela nová budova Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně. Objekt se stavěl dva roky a stál přes 400 milionů korun, na dalších zhruba čtyřicet milionů vyšlo vybavení. Pro studenty se dveře nové fakulty otevřou 3. října, nastoupí jich jedenáct set, řekl děkan fakulty Zdeněk Havel. Ústecké univerzitě umožnily stavbu finance z projektu RE:START Ústeckého a Karlovarského kraje.

Budova fakulty má pět podlaží, z toho jedno částečně podzemní a čtyři nadzemní. Z jedné strany navazuje budova na lůžkové oddělení pavilonu A, z druhé strany na pavilon D. Moderní budova je vybavena novými výukovými místnostmi na světové úrovni. Kromě učeben a laboratoří budou mít studenti k dispozici dvě simulační centra, ve kterých mohou sledovat různé druhy vyšetření.

„Je to jednoduché, protože u nás učí zhruba 194 lékařů a nelékařských pracovníků z Masarykovy nemocnice a ti všichni jen zaběhnou z práce, odučí a půjdou zpátky. Navíc naši studenti se budou přímo učit na jednotlivých klinikách,“ řekl k výhodám propojení nemocnice s fakultou Havel.

Podle děkana studenti nasbírají nové poznatky jak ve specializovaných učebnách, tak přímo v nemocnici. Počítá se s tím, že najdou zaměstnání napříč nemocnicemi Krajské zdravotní, kterých je v regionu sedm.

Víc lidí v nemocnici ale znamená problém s parkováním

Masarykova nemocnice ještě není na nárůst počtu lidí v areálu připravena, dodal generální ředitel Krajské zdravotní Petr Malý. Podle něj bude problém například s parkováním. Na začátku roku 2023 by však měla společnost vybrat zhotovitele parkovacího domu. Přítomnost studentů však vnímá Malý zejména jako výhodu, protože společnosti chybí zhruba sto lékařů a dvě stě sester, což by se díky nové fakultě mohlo změnit.

„Máme stipendiální programy, podporujeme studenty během studia, ale výtěžnost není velká. S panem děkanem jsme domluveni, že bude více propagovat Krajskou zdravotní,“ dodal ředitel.

Fakulta dosud sídlila v centru Ústí nad Labem vedle obchodní akademie v budově, kterou vlastní město. Kraj podepsal s magistrátem memorandum, že fakultní budovu smění s městem za budovu na Střekově, kde je odloučené pracoviště obchodní akademie. „My bychom to propojili a udělali jeden komplex,“ řekl hejtman Jan Schiller (ANO).