Hradecká univerzita za 216 milionů opravila budovu filozofické fakulty. Práce trvaly dva roky

Univerzita Hradec Králové (UHK) po dvouleté rekonstrukci otevřela budovu filozofické fakulty na náměstí Svobody v centru města. Celková investice včetně přístavby budovy a vybavení činí 216 milionů korun se započtením daně. Při znovuotevření objektu o tom informovali zástupci vysoké školy. Stavba začala v září 2020, práce zajistila firma Metrostav.

„Jsem moc rád, že se podařilo rekonstrukci dokončit tak, aby nový semestr odstartoval bez problémů, v novém, čistém a moderním zázemí historické budovy. Kompletní rekonstrukce interiéru trvala dva roky a vyšla na 216 milionů korun,“ uvedl rektor UHK Kamil Kuča. Podle něj jde pro školu o jednu z největších investic.

Dotace ministerstva školství činila zhruba 170 milionů, z vlastních prostředků univerzita zaplatila 38 milionů korun. Za tyto peníze stavbaři opravili střechu, provedli změny vnitřních dispozic, sanaci zdiva, omítek a kleneb, včetně sanace půdní vlhkosti ve sklepních prostorách a další věci. Za budovou na dvoře postavili několikapatrovou přístavbu. 

Při opravě pomohly historické fotografie

„Součástí rekonstrukce byla i výměna střešní krytiny, která respektovala ráz budovy z historických fotografií, stejně jako ostatní zásahy do budovy. Protože budova byla postavena v roce 1900, právě díky fotografiím se podařilo přijít na to, že původní dominantou budovy bylo zlaté zábradlí v horní části průčelí budovy. I to se podařilo s finančním přispěním města Hradec Králové realizovat,“ řekl kvestor UHK Aleš Klicnar.

Hlavní novinkou je přístavba historické budovy, například v nejvyšším patře přístavby vznikla zasedací místnost, kterou k jednání využije akademický senát a další orgány filozofické fakulty. „(Přístavba) navazuje na jedno z bočních křídel. Sem přesuneme oproti původnímu užívání budovy značnou část kateder naší fakulty,“ uvedl děkan fakulty Jan Prouza.

Filozofická fakulta UHK má zhruba dvanáct set posluchačů a posluchaček. Univerzita nabízí studium na čtyřech fakultách, na fakultě informatiky a managementu, přírodovědecké fakultě, filozofické fakultě a pedagogické fakultě.