Úřednice stavebního úřadu odsouzena za zneužití pravomoci

Rychnov nad Kněžnou - Vedoucí stavebního úřadu v Týništi nad Orlicí Iva Emmerová si vyslechla u rychnovského soudu trest za zneužití své pravomoci. Dva roky bude v podmínce, 4 roky nesmí pracovat ve veřejné správě a zaplatí navíc 50 tisíc korun. Vše za to, že v domě, na jehož stavbu přispěl stát dotací, umožnila spojit šest bytů ve tři luxusní, a dům zkolaudovala.

V tomto domě v Týništi, na který získala radnice státní dotaci osm miliónů korun, mělo být podle projektu dvacet bytů. Nakonec si družstevníci tři dvojice bytů spojili ve tři luxusní. Vedoucí stavebního úřadu Iva Emmerová dům zkolaudovala a jeden velký byt sama získala. Podle soudu zneužila pravomoc veřejného činitele. „Tím došlo k obohacení vlastníků nemovitosti - města a bytového družstva U mlýna - a následně zprostředkovaně došlo k obohacení jednotlivých nájemců takto spojených bytů,“ popisuje předseda Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou Jiří Fuks.

„Rozhodně neměla být potrestána inženýrka Emmerová. Celou tuto záležitost inženýrka Emmrová nezavinila,“ myslí si tajemník MÚ v Týništi nad Orlicí Bohuslav Forejtek. Kdo za porušení dotačních podmínek může je ale podle něj velmi těžké říct.

Radnici s výstavbou radila firma Arcon, která patří náměstkovi hejtmana kraje Rostislavu Všetečkovi a jeho asistentce Alici Novákové. Starosta Týniště Josef Daniel (nestr.) pro ČT v prosinci 2004 uvedl, že firma Arcon pro radnici prováděla stavební dozor.

Také předseda bytového družstva U mlýna Zdeněk Ješina řekl, že poradci Všetečka a Nováková o zásazích do projektu věděli a souhlasili s nimi. „Za celou dobu nic nenamítali s tím, že by bylo ohroženo přidělení dotace na jednotlivé byty. O tom, že je vše v pořádku, mě ujistil inženýr Všetečka,“ tvrdil Zdeněk Ješina v prosinci 2004.

Rostislav Všetečka (ODS) - náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje a společník firmy Arcon - se ale tehdy před kamerou České televize hájil: „Nikdy jsme nedali ani písemné ani ústní stanovisko, že by taková věc byla legální. To je naprosto vymyšlená věc.“

Radnice musí za chybu vrátit státu 2 600 000 korun. Původně jí hrozilo, že bude muset zaplatit až 16 miliónů korun. Iva Emmerová radnici v Týništi opustí na vlastní žádost 30. září, i když rozsudek dosud není pravomocný a úřednice se může odvolat ke krajskému soudu. „Je to velká škoda, protože inženýrka Emmrová má odbornou způsobilost, je velmi schopná úřednice a budeme za ni velmi těžko shánět náhradu,“ hodnotí odchod tajemník MÚ Forejtek.