Systém dotací prohlubuje rozdíly mezi regiony, řekl na závěr návštěvy Olomouckého kraje prezident

Prezident Petr Pavel navštívil Olomoucký kraj (zdroj: ČT24)

Systém dotací není podle prezidenta Petra Pavla dobře nastaven a jen dále prohlubuje rozdíly mezi chudšími a bohatšími částmi Česka. Řekl to po úterním jednání se starosty měst a obcí Jesenicka a Šumperska, se kterými se setkal odpoledne v Loučné nad Desnou na Šumpersku.

„Systém dotací a vypisování dotačních titulů není strukturálně dobře nastaven a podle hodnocení mnoha starostů spíše prohlubuje problémy a rozdíly mezi chudšími a bohatšími částmi republiky, než aby je pomáhal řešit,“ uvedl Pavel.

Někteří starostové podle něj také zmiňovali ne zcela ideální nastavení rozpočtového určení daní, jehož prostřednictvím stát městům a obcím rozděluje část daňových výnosů. „Bude to určitě téma, které bude potřeba řešit na celostátní úrovni,“ dodal prezident.

Podle Pavla by bylo namístě provést revizi celého dotačního systému. „Podívat se, které dotace si můžeme dovolit zrušit a které by naopak svým zrušením přinesly více škod než užitku,“ dodal. Řekl, že je třeba vyslechnout všechny zúčastněné strany, aby mohlo být přijato vyvážené rozhodnutí, které nenapáchá zbytečnou škodu.

Dvoudenní návštěva kraje

Prezident v pondělí zavítal na dvoudenní pracovní návštěvu Olomouckého kraje. V úterý ráno přijel do jesenické oděvní firmy Woox, poté odjel do základní školy ve Vápenné a absolvoval oběd se starosty.

Odpoledne si Petr Pavel prohlédl Ruční papírnu ve Velkých Losinách na Šumpersku. Posledním bodem programu prezidenta je setkání s příslušníky velitelství pozemních sil v Olomouci.

V pondělí prezident absolvoval debatu se studenty a obyvateli Javorníku na Jesenicku i jednání na Krajském úřadě v Olomouci. Řekl, že je zásadním problémem, že na rozdíl od tří takzvaně strukturálně postižených krajů – Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého – se například na Olomoucký nevztahuje žádný fond. Zmíněné regiony mohou čerpat peníze z dotačního programu Spravedlivá transformace.

Návštěvu kraje si prezident v pondělí zpestřil výšlapem k samoobslužnému Lesnímu baru u Lipové-lázních na Jesenicku.