Policie obvinila šest lidí z okolí kutnohorského léčitele. Měli se podílet na rituálech

Středočeští kriminalisté obvinili šest lidí z okolí samozvaného léčitele z Kutné Hory. Policisté viní čtyři ženy a dva muže z vydírání a neposkytnutí pomoci v souvislosti s úmrtím člena sekty při lesních rituálech u hradu Český Šternberk na Benešovsku, uvedl během úterý server iROZHLAS.cz. Léčitele později usmrtily dvě jeho stoupenkyně. Případem se nyní zabývá Městský soud v Praze.

Případ se stal loni v srpnu. Člen sekty podle kriminalistů pobýval na léčitelův příkaz v lesích nahý a ostatní ho jezdili kontrolovat. Jeden z nich ho údajně bil po dobu několika dní dřevěnou tyčí do hlavy, břicha a končetin.

Po několika dnech podle policie začal muž kolabovat, ostatní členové ho proto odnesli do jeho auta a vezli ho za léčitelem. Muž údajně přestal jevit známky života při příjezdu k plaveckému stadionu v Kutné Hoře, teprve poté měli zavolat členové sekty záchrannou službu.

„Kriminalisté viní tyto osoby ze zločinu vydírání a přečinu neposkytnutí pomoci, za což jim mohou v případě pravomocného odsouzení hrozit tresty odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let, respektive od osmi do šestnácti let,“ řekla serveru mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.  

Policisté se zabývají i úmrtím dalšího muže, který byl součástí skupiny kontrolorů. Jeho tělo našli mezi obcemi Kozojedy a Truba. Někteří členové sekty vypověděli, že spáchal sebevraždu. Mohl se podle nich obávat toho, že mu léčitel nakáže, aby se do lesního rituálu také zapojil.

Mrtvý je i vůdce sekty

Loni na začátku října zemřel i vůdce sekty, podle obžaloby ho zavraždily dvě jeho stoupenkyně – kutnohorská zubařka a bývalá tělocvikářka. Podle státní zástupkyně muž před svým skonem dobrovolně spolkl lék, který obstarala zubařka a který měl zklidňující a hypnotické účinky. Zubařka ho poté měla říznout skalpelem do třísla a na zápěstí a vpíchnout mu celkové anestetikum. Právě na akutní otravu touto látkou muž zemřel.

V hlavním líčení vyšlo najevo, že usmrcený padesátiletý muž působil v Kutné Hoře jako samozvaný léčitel a guru. Shromáždil kolem sebe stoupence, kteří se řídili v osobním i pracovním životě jeho pokyny. Svědci vypovídali o tom, že je fyzicky i psychicky týral. Podle obou obžalovaných žen si muž nakonec přál zemřít a přiměl je k tomu, aby ho usmrtily.