Stavbaři začali opravovat frekventovanou silnici I/49 v Otrokovicích, omezilo to i MHD

Stavbaři v úterý začali opravovat povrch frekventované silnice I/49 v Otrokovicích-Kvítkovicích na Zlínsku. Pracují ve směru od Zlína, průjezdný je tam jeden ze dvou jízdních pruhů. V opačném směru zůstávají v provozu oba jízdní pruhy, řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Lucie Trubelíková. Oprava by měla být hotová do poloviny května, dotkla se i provozu linek MHD.

Provoz silničáři omezili až po ranní dopravní špičce. „Stavební práce začaly dopoledne frézováním vozovky,“ přiblížila Trubelíková. Po zahájení oprav se před zúžením vytvořila krátká kolona. Zdržení však bylo jen na několik minut. Ve špičkách však mohou podle zástupců ŘSD vznikat kolony delší.

Oprava silnice omezila i provoz městské hromadné dopravy. Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO), která MHD ve zlínské aglomeraci provozuje, zavedla výlukové linky a přestala obsluhovat některé zastávky. Trolejbusové linky 2 a 6 zkrátila na obratiště Malenovice-Centro, mezi nákupním centrem a železniční stanicí v Otrokovicích začala jezdit výluková linka 70X.

S návazností spojů nebyl v úterý ráno podle zpravodajky ČTK problém. Některé pasažéry však změna překvapila, o omezení nevěděli, přestože o něm DSZO s předstihem informovala a na zastávky vyvěsila výlukové jízdní řády.

Většina spojů MHD dopoledne jezdila opravovaným místem načas, některé měly mírné zpoždění, které však zpravidla nepřesahovalo pět minut. „Potvrzuje se, že systém výlukové dopravy, který DSZO zavedla, předchází vzniku velkých zpoždění,“ prohlásil mluvčí dopravce Vojtěch Cekota.

Od středy 3. dubna do středy 10. dubna bude kvůli stavebním pracím uzavřená nájezdová rampa ze silnice I/49 na dálnici D55 směrem na Přerov. Loni ŘSD na silnici I/49 v Otrokovicích-Kvítkovicích opravilo jízdní pás v opačném směru, tedy od Otrokovic. Oprava obou jízdních pásů vyjde na 67 milionů korun bez DPH.

Silnice I/49 vede z Otrokovic přes Zlín, Vizovice na Zlínsku a Horní Lideč na Vsetínsku na Slovensko, kde se napojuje na slovenskou dálnici D1. Podle údajů ŘSD je nejvytíženější silnicí první třídy ve Zlínském kraji.