MHD ve Zlíně a Otrokovicích podraží. Ceny jízdenek se neměnily 11 let

Jízdné v městské hromadné dopravě (MHD) ve Zlíně a sousedních Otrokovicích se od září zvýší. Nejlevnější běžná jízdenka bude za osmnáct korun, bude přestupní a platit bude třicet minut. Zdraží také časové kupony, průměrně o třicet procent. Jízdné v MHD se neměnilo od začátku roku 2012.

„Poslední navyšování cen jízdného bylo od 1. 1. 2012, uběhlo více než 11 let. Samozřejmě od té doby nám základní nákladové položky rostou, rostou nám mzdové prostředky, rostou nám platby za elektřinu, naftu, teplo a jiné nákladové položky a samozřejmě i my musíme reagovat na tuto situaci,“ vysvětlil ředitel Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice Josef Kocháň. Změny cen jízdného schválili zlínští i otrokovičtí zastupitelé.

Podle Kocháně je důležité, že základní jízdenka za osmnáct korun bude přestupní, nepřestupní jízdenky již nebudou. V porovnání s podobnými městy budou zlínské ceny i po zdražení nižší, například v Olomouci vyjde základní jízdenka na dvacet korun.

Ceny základních jízdenek ve Zlíně a Otrokovicích
Zdroj: ČT24

Náklady vzrostly

Náklady DSZO jsou podle ekonomky podniku Zdeňky Vránové asi 320 milionů korun ročně, dotace měst pokrývá šedesát procent, jízdné pětatřicet procent a pět procent tvoří výnosy jiných činností. Je možné, že se po zdražení navýší výnos z jízdného, ne však skokově, odhadem o pět procent.

Společnost loni přepravila přes třicet milionů cestujících. „Na jednotlivé jízdenky jezdilo patnáct procent cestujících, ale přinesli čtyřicet pět procent z jízdného, na časové kupony jezdilo šedesát procent cestujících a přinesli dvaapadesát procent jízdného a zbytek cestujících jezdilo úplně zadarmo, to jsou děti nebo invalidé nebo měli kupon za 330 korun ročně, to byli junioři nebo senioři,“ uvedla ekonomka.

Změny v cenách časových kuponů
Zdroj: ČT24

Změny v časových kuponech

Od září budou změny i v časových kuponech. Roční junior pas bude stát 600 korun, což je téměř dvojnásobek. Dosud jej však mohli mít jen žáci do patnácti let, nově bude i pro studenty do šestadvaceti. Stejně zdraží také senior pas, platný bude pro seniory od pětašedesáti let, dosud to bylo nad sedmdesát let. Novinkou je kupon za šest set korun na rok také pro zákonného zástupce s trvalým bydlištěm ve Zlíně na rodičovské dovolené, případně na mateřské dovolené.

Jednorázové jízdenky se starým tarifem budou moci cestující využívat do konce listopadu. Od prvního prosince je nebude možné vrátit ani vyměnit.

Dopravce pro Zlín a Otrokovice také potvrdil, že plánuje investice. V příštích měsících chce nakoupit pětadvacet nových trolejbusů za tři sta padesát milionů korun.