Stavba Dvoreckého mostu v Praze komplikuje dopravu

Události v regionech: Omezení kvůli stavbě Dvoreckého mostu (zdroj: ČT24)

S dopravními omezeními na Podolském nábřeží v Praze bude třeba počítat až do konce listopadu. Souvisí to se stavbou nového Dvoreckého mostu. Zatím jsou hotové opěry na obou březích a připravuje se betonování dvou založených pilířů v korytě Vltavy.

Žluté dopravní značení na části Podolského nábřeží poblíž stavby Dvoreckého mostu převádí řidiče přes tramvajové koleje do protisměru. Podle zdejší radnice ale dopravní problém sahá mnohem dál.

Radní pro dopravu Prahy 4 Jaroslav Míth (ODS) tvrdí, že celý problém vzniká z ucpané Jižní spojky. „Na Kačerově je uzavřený sjezd a veškerá doprava musí jezdit ulicí na Strži. Ta je ale částečně uzavřená kvůli výstavbě metra. Takže pak nezbývá nic jiného, než aby se auta procpala Jeremenkovou a Braníkem, který je dnes zase celý červený,“ ukazuje na navigaci barevně zvýrazněnou zácpu radní.

Práce na Dvoreckém mostě měly původně začít už v dubnu. Kvůli rekonstrukci Barrandovského mostu ale městská část požádala o odklad, aby se obě stavby překrývaly co nejkratší dobu. Vedení Prahy ale před dvěma týdny oznámilo, že avizovaný termín ukončení rekonstrukce nejvytíženějšího mostu v republice nestihne.

Míth doufá, že se letos podaří Barrandovský most dokončit. Právě ten je podle něj největší komplikací. „Osobně jsem se z radního pro dopravu přejmenoval na radního pro uzavírky, protože nic jiného v podstatě neřeším,“ povzdychl si.

„Bohužel ještě nikdo nenašel způsob, jak ty komunikace opravovat nebo rozvíjet město bez uzavírek. Až to někdo vymyslí, tak dostane Nobelovu cenu. Ale do té doby nám nezbývá nic jiného, než ten dopravní režim upravovat,“ podotkl první náměstek pražského primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti).

Hotové jsou na novém mostě zatím základy, mostní opěry i pilíře, kromě těch v řece, které teď budou stavaři betonovat. Pokračuje i stavba mostovky. Termín dokončení je podzim 2025.