Dvorecký most má sloužit nejen dopravě, nabídne sportovní či kulturní vyžití

Události: Dvorecký most má sloužit nejen dopravě (zdroj: ČT24)

Pokračuje stavba pražského Dvoreckého mostu. Spojí městské části Smíchov a Podolí. Po kubistickém díle budou jezdit cyklisté i městská hromadná doprava. Pro pěší bude v okolí mostu místo pro odpočinek, sport i kulturu. Na výtvarném řešení se podílí také umělec Krištof Kintera.

Dvorecký most se staví už rok, hotovo by mělo být v roce 2025. Město plánuje, že po něm denně projede asi tisíc autobusů a pět set tramvajových spojů. Přilákat má i veřejnost. Na podolské straně se pod střechou stavby chystá divadelní prostor, skatepark i lezecká stěna.

Kulturní centrum ale vzniká v záplavovém území, kde se pro provoz potřebné prostory stavět nesmí. Architekt proto přišel s důmyslným řešením. „V opeře bude uvnitř zázemí arény, to znamená toalety pro veřejnost, bude tam vybavení režie,“ řekl architekt ze studia Atelier 6 Radek Šíma.

Na smíchovské straně mostu bude mimo jiné sbírka veřejného osvětlení z celého světa – Kinterovo dlouholeté téma. U každé lampy bude cedulka s místem jejího původu. Zatím jich výtvarník nasbíral sedmdesát a chce pokračovat. „Chceme vytvořit něco, co uvidíme z vlaku, z tramvaje, ale bude nás to natolik zajímat, že se tam potom stavíme pěšky a spočineme v nějaké zahradě,“ nastínil výtvarník. Má se podle něj podobat té botanické.

Osvětlení prostoru řeší i na druhém břehu řeky. „Pak pracujeme se zpřístupněním vodní hladiny. Máme ergonomické schodiště do řečiště s převlékárnou,“ přiblížil Kintera.

Je to poprvé, co se Krištof Kintera podílí na výtvarném řešení stavby. Sochařské prvky celý prostor dotvoří. Na mostě ale, až na jednu výjimku, stát nebudou – umělec nechtěl kazit jeho jednoduchou linii.