Spor o daně rozdělil liberecký magistrát

Liberec – Nová liberecká koalice řeší první větší spor. Vedení města navrhuje zalepit díru v rozpočtu zvýšením daně z nemovitosti. Věci veřejné se však postavily proti, menšinová koalice tím přišla o další hlasy a neprůchodný návrh zastupitelé stáhli z jednání. Podle magistrátu se tím ale problémy Liberce jen odsouvají. Z ekonomického hlediska je situace vážná. Podle náměstka primátorky Jiřího Šolce hrozí, že pokud město problém nevyřeší, budou mu koncem roku chybět desítky milionů korun a město potom nedostojí některým svým závazkům. Zvýšení daně by stávající stav podstatným způsobem řešilo.

Daň z nemovitosti – stoprocentní příjem města a jedna z mála možností, jak ještě naplnit poloprázdnou městskou pokladnu. Sazba daně v Liberci přitom patří k nejnižším. „Jsme svědky toho, že nám vypadávají daňové příjmy, které nám měl poslat stát, ale z různých důvodů je nepošle. Náš letošní rozpočet tedy bude o mnoho milionů kratší a ten problém se nám přesune do rozpočtu příštího roku,“ uvedl náměstek primátorky Liberce pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům).

Reportáž a vstup Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Liberec, ještě pod vedením odvolaného primátora Jana Korytáře, sestavil pro letošní rok úsporný rozpočet. I přesto příjmy zaostávají za očekáváním. Místo 70 milionů město vybere na dani z nemovitosti jako loni jen asi 53 milionů. Podle Věcí veřejných ale dosud nevyčerpalo možnosti úspor a na zvýšení daně je zatím brzo. „Zatím si myslíme, že stále dochází k plýtvání, zejména pokud jde o veřejné zakázky. A tam jsou možné úspory,“ potvrdil radní Petr Černý (VV) a zastupitel za Změnu pro Liberec Jaromír Baxa doplnil: „My bychom byli ochotni to podpořit, to jsme deklarovali už na začátku, v případě, že vedení města bude ochotno přistoupit na některé z našich požadavků, které povedou k zárukám, že se ty peníze jednoduše nerozkutálejí.“ Podle ODS se nedaří ani prodávat majetek a město by mělo situaci s příjmy urychleně řešit.

Vedení Liberce situaci řešit musí, přestože mu chybějí hlasy jednoho z koaličních partnerů. Náměstek Jiří Šolc chce o zvýšení daně z nemovitosti s ostatními stranami dále jednat. Paradoxně největší šanci na úspěch má u opoziční Změny pro Liberec exprimátora Korytáře, která si však jako podmínku svého souhlasu klade dvanáct konkrétních ekonomických a protikorupčních opatření. Důležitý bude samozřejmě i výsledek jednání s Věcmi veřejnými a to i pro budoucí fungování koalice. Pokud by daň z nemovitosti měla v Liberci příští rok vzrůst, zastupitelé by o tom museli rozhodnout do konce září.