Soukromníci žádají rezignaci zlínského a krajského zastupitele Mitáčka. Jako nestraník přešel do klubů STAN

Soukromníci vyzvali Iva Mitáčka k rezignaci na mandát zastupitele kraje i města Zlína. Reagují tím na přechod Mitáčka, který je nestraníkem, do zastupitelských klubů STAN. Do krajského zastupitelstva byl loni zvolen na kandidátce Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých, do zastupitelstva města v roce 2018 na kandidátce Rozhýbejme Zlín, kterou vytvořili Soukromníci, Svobodní a Nezávislí. Mitáček chce zastupitelem zůstat.

Soukromníci v prohlášení podepsaném předsedou strany Petrem Bajerem a místopředsedou Michalem Dvouletým rozhodnutí Mitáčka kritizovali.

„Ivo Mitáček zradil důvěru nejen svých kolegů, ale také mnoha voličů, neboť Strana soukromníků ČR vstupovala do komunálních i krajských voleb s programem, který byl ve zřetelném protikladu s politikou hnutí STAN. V případě Zlínského kraje šlo u voleb v roce 2020 o zcela odlišný postoj k projektu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích, který hnutí STAN velmi vehementně prosazovalo. V případě komunálních voleb v roce 2018 se pak jednalo o naši snahu ,rozhýbat‘ město Zlín, v jehož čele tehdy stál právě primátor za hnutí STAN,“ uvedli Soukromníci.

Mitáček, který dříve pracoval jako mluvčí policie, hasičů a Generální inspekce bezpečnostních sborů, napsal, že se k opuštění městského zastupitelského klubu Rozhýbejme Zlín a krajského zastupitelského klubu Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých rozhodl po dohodě se svými dosavadními politickými partnery.

„Po zralé úvaze a následných jednáních jsem se nakonec rozhodl vstoupit do zastupitelských klubů hnutí STAN,“ oznámil Mitáček, který zůstává nestraníkem. „Průsečík našich volebních programů mi navíc dává dostatek prostoru pro realizaci stejných politických plánů a vizí pro město Zlín i Zlínský kraj, pro které jsem do komunální politiky před třemi lety vstupoval,“ doplnil.

Ve Zlíně jsou Starostové v koalici

V obou zastupitelstvech byl dosud Mitáček v opozici. Na kraji je v opozici také hnutí STAN, ve Zlíně jsou Starostové součástí koalice. „Dávám k dispozici svou funkci předsedy kontrolního výboru zastupitelstva města Zlína, které náleží opozičním stranám, přičemž bych rád zůstal jako řádný člen tohoto výboru do konce funkčního období. Ostatní mé politické funkce nejsou mým rozhodnutím a změnou nijak zásadně dotčeny,“ napsal Mitáček.

Soukromníci přitom Mitáčka vyzvali, aby se postů zastupitele kraje i Zlína vzdal. Oba tyto mandáty totiž podle nich nezískal jako jednotlivec, ale jako nominant Strany soukromníků ČR na koaličních kandidátních listinách s hnutím Trikolóra, respektive Svobodnými či Nezávislými.

„Slovo loajalita je základním lidským předpokladem pro spolupráci uvnitř politických formací. Pokud se chce Ivo Mitáček se svým jednostranným rozhodnutím vypořádat jako chlap, naši výzvu vyslyší, odstoupí a přenechá místo zastupitele náhradníkům, kteří s ním kandidovali na společné kandidátce a jsou připraveni i nadále prosazovat náš volební program,“ uvedli Soukromníci.

Koalici ve Zlínském kraji tvoří od loňska zástupci ANO, Pirátů, ODS a ČSSD, v zastupitelstvu má 24 z celkových 45 mandátů. Koalici ve Zlíně tvoří ANO, STAN, KDU-ČSL, ODS a Piráti. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 29 křesel.