Soud v Kladně začal projednávat případ úmrtí hocha při závodech trucků v Černuci

Kladenský soud začal projednávat případ úmrtí tříletého chlapce při závodech trucků v Černuci na Kladensku. Žaloba viní čtyři lidi z usmrcení z nedbalosti, a to řidiče auta, pořadatele a tetu se strýcem, kteří chlapce hlídali. Všichni při hlavním líčení vinu odmítli. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí obžalovaným podle trestního zákoníku až šestiletý trest vězení.

Dítě zemřelo 30. dubna 2022 při závodu Mistrovství ČR nákladních vozidel v extrémním terénu. Podle obžaloby chlapec vběhl pod kola speciálního závodního auta. Zahynul na místě.

„Zástupce pořádajícího spolku nebyl náležitě opatrný, nevyhodnotil možná rizika,“ řekla státní zástupkyně. Dodala, že například nebyl striktně vymezen prostor pro diváky. Obecnou prevenční povinnost nedodržel podle obžaloby ani řidič vozu Tatra 813, který dítě srazil, a náležitou opatrnost nedodrželi ani jeho příbuzní. „Nezajistili náležitý dohled nad svým synovcem," uvedla žalobkyně.

V době tragédie byl strýc od chlapce kousek

Podle ní si byl chlapcův strýc vědom, že do prostoru mají přístup i soutěžní vozidla. V obžalobě tvrdí, že chlapec volně pobíhal. "Vidím to každý den," řekl ve čtvrtek u soudu hochův strýc. Podle něj ho většinu doby držel za ruku, za mikinu, za kapuci a i ve chvíli tragédie byl od něj kousek. Synovci se věnoval pravidelně odmalička, hlídával ho a jezdil s ním na výlety. Podle něj bylo největší zanedbání z řad pořadatelů.

Řidič tatry chlapečka při průjezdu viděl, jak stojí u strýce. Že následně, když je vůz míjel, vběhl pod auto, si řidič nejprve nevšiml, upozornil jej až svědek. Svou rychlost ve chvíli tragédie odhadl do dvaceti kilometrů v hodině. Tehdy se auto přesouvalo mezi závodními sekcemi, jel pomáhat s vyproštěním jiného vozu.

Pořadatelé akci zrušili

Chlapcovi příbuzní shodně uvedli, že nikam neutíkal, poslouchal a ve chvíli, kdy došlo k tragédii, byl od nich pár kroků. Teta na soudním jednání řekla, že je nikdo neupozornil, že auto může místem, kudy procházeli, projet. "Neměli jsme tam jezdit," dodala k dotazu soudce, jak se mohlo tragédii zabránit. Na výlet se příbuzní se synovcem a jeho sestrou vydali i kvůli tomu, že chlapec měl rád nákladní auta a chtěli mu udělat radost. U soudu bude vypovídat více než deset svědků a také několik znalců.

Na akci, která se v Černuci konala poněkolikáté, bylo kolem šesti set lidí. Pořadatelé její pokračování zrušili. Černucká pískovna je místem s rozmanitými nerovnostmi, svahy a podobně. Speciálně upravené vozy při soutěži projíždějí vyčleněný úsek, což musí stihnout v časovém limitu.