Soud s libereckým hejtmanem Půtou spěje k závěru. Žalobce pro něj chce pětiletý trest

Státní zástupce by chtěl poslat libereckého hejtmana Martina Půtu (SLK) na celé volební období a ještě rok navíc do vězení. Požadavkem na pětiletý trest hejtmana obžalovaného v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Maří Magdalény v krajském městě překvapil. Domnívá se, že soudní řízení spěje k tomu, že nebude odsouzen.

Státní zástupce Radim Kadlček se domnívá, že hejtman Libereckého kraje vzal úplatek od Metrostavu a stavební firmě přihrál zakázku na opravu jednoho z libereckých kostelů. V závěrečné řeči žalobce uvedl, že z dokázování vyplynulo, že Metrostav „má peníze v hotovosti, které neprochází žádnou evidencí“. Metrostav však již dříve uvedl, že nemá žádné „černé fondy“.

Za důkaz, že byl mezi přijemci údajného úplatků Martin Půta, považuje státní zástupce tabulky s jmény a částkami nalezené u některých obžalovaných. Jména jsou kódovaná, podle Kadlčka náleželo hejtmanovi označení Nejvyšší. Dále v tabulce figuruje Nejčistší, kterého žalobce ztotožnil s bývalým libereckým primátorem Janem Korytářem (Změna pro Liberec), který ale podle něj úplatek ve skutečnosti nedostal, protože si jej nechal jeden z manažerů stavební firmy.

Martin Půta poté, co mu žalobce navrhl pětiletý trest, zopakoval, že nikoho neovlivňoval a že ho nikdo neuplácel. Míní, že žalobcovy závěry neodpovídají tomu, co u soudu zaznělo. „Podle mě státní zástupce naprosto ignoruje rok a půl trvající soudní jednání a výpovědi svědků, které sám navrhoval vyslechnout,“ uvedl hejtman.

Celkem je v kauze rekonstrukce kostela sv. Maří Magdalény v Liberci obžalováno dvanáct lidí a čtyři právnické osoby. Státní zástupce navrhl jednoho člověka zprostit obžaloby, pro dva žádá podmínky a pro ostatní vězení od čtyř let do šesti a půl roku.

Dvě z obžalovaných právnických osob – obecně prospěšnou společnost Geotermální energie pro občany a firmu Developer CZ – navrhl Kadlček zrušit. Pro firmu Gallos žádá milionovou pokutu.

Pro Metrostav trest nenavrhl kvůli chybějícímu spisu z jiného případu, kde již společnost byla nepravomocně odsouzena. Podle státního zástupce by pak měla dostat souhrnný trest, který ale bez spisu nemůže navrhnout.

Soud bude pokračovat závěrečnými řečmi obhajoby, ale jednání bude probíhat ještě ve druhé polovině března. Tehdy by již mohl zaznít rozsudek.

Rekonstrukce kostela byl evropský projekt v ROP Severovýchod, pro který bylo připraveno 55 milionů korun. Kvůli zahájení trestního řízení nebyly na rekonstrukci proplaceny žádné dotace.