Půta měl převzít úplatek 800 tisíc, vyplynulo z odposlechů

Liberec – Hejtman Libereckého kraje a šéf Starostů a nezávislých, Martin Půta, čelí obvinění z převzetí vysokého úplatku. Podle aktuálního vyjádření žalobce ho policie obvinila na základě odposlechů. Figurují v nich lidé, kteří podle Práva měli Půtovi předat úplatek ve výši 800 tisíc korun.

Policie včera obvinila Martina Půtu ze zneužití pravomoci úřední osoby a z přijetí úplatku v souvislosti s projektem rekonstrukce kostela Máří Magdalény v Liberci. Podle dnešního vyjádření žalobce vycházel z odposlechů, kde mluví ti, co mu úplatek předali. Dnes na jejich základě rozšířila trestní stíhání ještě na jednu osobu: „Je to osoba stojící mimo veřejnou správu,“ uvedl Právu žalobce Petr Hořín z liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem.

Přesnou výši úplatku žalobce zveřejnit odmítl, podle Práva ale mělo jít o 800 tisíc korun. „Máme za to, že nejméně část peněz byla předána,“ uvedl k tomu Hořín. V rozhovoru pro deník navíc dodal, že trestní stíhání bylo rozšířeno některým lidem, kteří byli v kauze rekonstrukce kostela Máří Magdalény obviněni již dříve. „Jde o věc, která už je prověřována delší dobu, do dnešního dne už tam policie stíhá několik měsíců sedm osob pro různé trestné činy včetně přijetí úplatku a podplácení i poškozování zájmů EU,“ doplnil pozadí kauzy žalobce Hořín.

Rekonstrukce kostela je předmětem vyšetřování dva roky

Program ROP Severovýchod, v jehož rámci projekt běží, je předmětem vyšetřování policie dva roky. Opravu kostela dostala firma Metrostav, měla být dokončena na konci května, ale opravy byly přerušeny. Projekt se ocitl na černé listině kvůli podezřelé vlastnické struktuře neziskové organizace Geotermální energie pro občany, která předložena projekt Centra podpory geotermálního využití energie v kostele. Policie v této souvislosti už v dubnu obvinila šest lidí.

Půta již včera informoval o svém obvinění vedení STAN i jeho celostátní výbor a vzdal se funkce předsedy do doby, než se vyšetří celý případ. „Považuji to nejen za svou povinnost, ale i za příspěvek politické kultuře v této zemi,“ dodal s tím, že hnutí do té doby povede první místopředseda Petr Gazdík. „Chci zcela vážně prohlásit, že jsem nejen v případě projektu kostela Máří Magdalény v Liberci, ale ani nikdy jindy nepřijal úplatek ani jiné osobní zvýhodnění,“ reagoval Půta na mimořádné tiskové konferenci s tím, že zvažuje podání stížnosti.

Na seznamu rizikových projektů

K samotnému projektu Martin Půta konstatoval: „Projekt rekonstrukce kostela Máří Magdalény byl schválen ještě předtím, než jsem se stal hejtmanem a předsedou regionální rady ROP Severovýchod. V rámci fungování nového výboru jsme na můj návrh zařadili tento projekt do seznamu rizikových projektů, kterým byla věnována zvýšená pozornost,“ uvedl Půta na tiskové konferenci. Hejtmanem Libereckého kraje a předsedou ROP Severovýchod se stal v roce 2012.

Zvýšená pozornost podle Půty znamenala vícestupňovou kontrolu, kdy projekt nekontrolovali jen úředníci z jednoho územního pracoviště, ale úředníci v rámci všech tří krajů, které v programu spolupracují. „Došlo ke změně financování projektu, peníze měly být proplaceny až po jeho skončení a vyhodnocení závěrečné kontroly. Do současnosti žádné peníze vyplaceny nebyly,“ popsal postup úředníků obviněný hejtman.

Hnutí STAN za Půtou stojí. Hejtmana kromě vlastního hnutí podpořily i špičky TOP 09, která se Starosty sdílí poslanecký klub. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg uvedl, proč zatím Půtovi důvěřuje: „Protože u nás policie zdivočela, tak nebudu dělat závěry,“ řekl s tím, že zatím neslyšel konkrétní důkazy o Půtově vině. Obviněnému hejtmanovi důvěřuje i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který považuje celou kauzu za vykonstruovanou.

Změna pro Liberecký kraj, která je spolu se Starosty ve vedení Libereckého kraje, chce celou věc co nejdříve projednat na společné schůzce. Zdůraznil to její předseda Jan Korytář s tím, že se k tomu strany zavázaly koaliční smlouvou, která vyžaduje automatické jednání, pokud bude kterýkoli koaliční zastupitel obviněn.

Hejtman se rezignovat nechystá

Liberecký hejtman Martin Půta se kvůli obvinění z přijetí úplatku a zneužití pravomoci nechystá rezignovat. Své obvinění vnímá jako neopodstatněné a účelové. Martin Půta dnes odcestoval do Bruselu a České televizi řekl, že další podrobnosti o svém obvinění až do odvolání zveřejňovat nebude. Jaroslav Tauchman, novinář a šéfredaktor serveru nasliberec.cz, přiblížil projekt, v rámci kterého se měl kostel změnit v centrum pro využití geotermální energie: „Ten projekt působí jako opravdu účelově napsaný. Zhodnocuje majetek firmy Iberus, která je krytá anonymními akciemi.“ Vedení regionální rady dnes zdůraznilo, že na kontroverzní projekt žádné peníze neposlalo a nepošle.