Podle vyšetřovatelů si hejtman Půta řekl o zaplacení dluhu. Dostal i statisíce v hotovosti, píše se v obžalobě

Události: Půta požadoval od zástupců stavebních firem, aby za něj zaplatili dluh známému (zdroj: ČT24)

Liberecký hejtman Martin Půta podle vyšetřovatelů požadoval od zástupců stavebních firem, aby za něj zaplatili dluh známému. A statisíce korun údajně převzal i v hotovosti. Vyplývá to z obžaloby, se kterou měla ČT možnost se seznámit. V souvislosti s úplatky u dvou evropských projektů poslal státní zástupce k soudu celkem 13 lidí. Sám politik vinu odmítá a u soudu se chce očistit.

Na přestavbu kostela sv. Máří Magdalény v Liberci měly přijít evropské peníze. Jenže kolem projektu nastaly problémy. A nakonec kvůli němu půjde před soud hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Obžaloba totiž tvrdí, že za další prosazování projektu Půta dostal úplatek půl milionu korun v hotovosti.

„Podle našeho názoru se ani v průběhu několik let trvajícího přípravného řízení neobjevily žádné konkrétní důkazy, které by přímo tuto skutečnost potvrzovaly. Spíše naopak je tam celá řada důkazů nepřímých, které tuto skutečnost vyvrací,“ tvrdí advokát Martina Půty Tomáš Gřivna. Hejtman totiž od začátku tvrdí, že úplatek nežádal a že proti němu není přímý důkaz.

Úplatek byl součástí zakázky na rekonstrukci kostela

Policie v obžalobě nepíše, kdy přesně měl Půta úplatek převzít. „… obdržel Bc. Martin Půta v přesně nezjištěném období od 8. 1. 2014 do 7. 3. 2014 od Ing. Jaroslava Stuchlíka a Ing. Jana Petráně finanční částku ve výši 500 000 Kč v hotovosti,“ stojí v obžalobě.

Dva zmínění muži v té době působili u stavební společnosti Metrostav, která kostel přestavovala v rámci projektu obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany. „Já můžu jenom zopakovat, že jsem nikdy žádný úplatek nepřijal, ani mi ho nikdo nenabízel,“ uvedl opakovaně Půta.

Vyšetřovatelé však obvinění proti němu staví i na další věci – tvrdí totiž, že Půta po zástupci stavební firmy žádal úhradu svého dluhu. „… dne 25. 10. 2013 v 7.20 hodin požádal na benzinové čerpací stanici Shell v Liberci Bc. Martin Půta Ing. Jana Petráně o převzetí jeho (Martina Půty) finančního závazku vůči Jaromíru Dolanskému,“ stojí v obžalobě.
Vyšetřovatelé totiž mají za to, že Půta podnikateli Dolanskému dlužil za služby, které pro něj vykonal. Půta odmítl, že by mu za cokoliv dlužil.

Uhrazení peněz podle policie souviselo s projektem opravy kostela. „S povědomím všech o tom, že částka bude vyplacena za to, že Bc. Martin Půta v budoucnu dojedná a dne 3. března 2014 fakticky dojednal podporu předsednictva Regionální rady ke schválení průběžného financování projektu Centra podpory geotermálního využití energie…,“ píše státní zástupce v obžalobě.

S financováním přestavby kostela byl totiž problém. Původně totiž úřad chtěl, aby se peníze na projekt poslaly až po jeho dokončení. Půta ale už v minulosti odmítl, že by se dopustil nezákonností.

Kdo byl Nejčistší a kdo Nejvyšší?

Jako důležitý důkaz vnímá žalobce nález tabulky s názvem Kostel u jednoho z pracovníků Metrostavu. Dokument obsahuje výši údajných úplatků. Detektivové v obvinění zmiňují, že u přezdívky Nejvyšší je položka 800 tisíc korun a u jména Nejčistší 700 tisíc.

Dokument Kostel (z policejního obvinění)
Zdroj: ČT24/Policejní obvinění

Policie tvrdí, že konspirativní označení v telefonátech lidí kolem projektu přestavby kostela s názvem Nejvyšší patřilo Martinovi Půtovi, u hovorů o Janu Korytáři pak přezdívka Nejčistší.

„Tu tabulku si vysvětlit neumím. Mohu jenom říct, že to není žádná moje tabulka, že jsem takovou tabulku nikdy neviděl,“ řekl již dříve Půta. 

„Já jsem žádný úplatek nevzal, ani jsem o něj nepožádal, ani mi nebyl nabídnut,“ odmítal také Jan Korytář, náměstek primátora Liberce.

Korytář na rozdíl od Půty obviněný nebyl. Žalobce také v obžalobě uvádí, že Půta měl dlouhodobější kontakty se zástupci stavebních firem, kteří ho měli zvát na různé akce například na sportovní zápas. Společnost Metrostav se k případu nechce dlouhodobě vyjadřovat.

Policie pak tvrdí, že rozdíl tři sta tisíc mezi údajně předanou částkou Půtovi a částkou v tabulce je ten, že zbytek peněz měl hejtman dostat až po vyplacení evropské dotace. Ta se však nakonec nikdy nevyplatila.

To je však jen jedna část kauzy. V té druhé jde o dotaci na oddychovou zónu Perštýn. Projekt byl rovněž připravený obecně prospěšnou společností Geotermální energie pro občany. Ta se však netýká hejtmana Půty. Dohromady je v kauze stíháno třináct lidí. A to nejen kvůli úplatkům, ale také poškozování finančních zájmů Evropské unie. Případ se vyšetřuje od roku 2014, soud zatím jednání nenařídil.