Slonice ve zlínské zoo překonaly strach z můstku a zabydlují se novém výběhu. Koncem týdne se neplánovaně zpřístupní i návštěvníkům

Po několikaměsíční práci chovatelů se podařilo všechny tři slonice ve zlínské zoo navyknout na průchod koridorem, který spojuje stávající expozici s novým výběhem v Karibuni. Slonice si teď užívají tříhektarový travnatý výběh s přírodním bahništěm. Návštěvníkům se zoo chystá výběh zpřístupnit v pátek 21. srpna.

Sloní výběh v Karibuni zoo dokončila už v loňském roce, od letošního jara chovatelé zvykali slonice na nové cesty. „Velkým problémem se ukázal přechod přes můstek nad potokem, který je součástí koridoru. Pro slonice to byla skutečná výzva a každá se k ní postavila jinak,“ popsal ředitel zoo Roman Horský. Nejlépe to zvládla Zola, po několika týdnech ji následovala i dominantní Kali.

Největší úskalí znamenal průchod koridorem pro nejmladší slonici Ulu. „Přes naše veškeré možné pobídky, přes pomoc kolegy Cona Mula ze Zoo Rhenen Ula došla maximálně do poloviny můstku, pak se otočila a vrátila zpátky do stávajícího výběhu. Nakonec jsme se rozhodli ponechat vše pouze na ní a doufali, že jí svým způsobem pomohou další slonice, které v novém výběhu pravidelně trávily prakticky celou noc, a naše přání se opravdu splnilo,“ přiblížil proces ředitel zoo.

Otevření výběhu jako poděkování návštěvníkům

Zoo se pak rozhodla co nejdříve umožnit přístup i návštěvníkům. „Původně jsme chtěli slonice pouštět do výběhu pouze v noci, plány jsme však změnili. Lidé nás během uzavření zoo neskutečně podpořili, svou přízeň nám návštěvou zoo, příspěvky na sbírkové konto nebo sponzorskými dary projevují neustále, proto jsme se rozhodli poděkovat jim zpřístupněním výběhu v Karibuni,“ řekl ředitel zoo Horský. Slonice tak od pátku návštěvníci uvidí i při krmení pod novým přístřeškem nebo při sprchování u jezírka.

Jedná se o nejrozsáhlejší projekt zlínské zoo v celé historii, vzniká na nově získaných pozemcích na ploše 21 hektarů. Návštěvníky zavede do oblasti střední a západní Afriky. Pojetí a koncepce expozic však budou zcela odlišné, než jak je tomu u tradičních zoologických zahrad. Karibuni bude patřit hlavně zvířatům. Lidé sice nebudou procházet mezi výběhy, ale zažijí projížďky v loďkách, cesty safari truckem nebo přespání v africkém kempu.

Projekt Karibuni
Zdroj: Zoo Zlín

Do konce roku 2021 chtěla zoo dokončit výstavbu chovatelské části výběhu pro slony i vzhledem k tomu, že slonice Kali je březí a v létě 2021 očekává narození slůněte. Pandemie koronaviru ale projekt zbrzdila. „V současné době tak z větší části záleží především na zřizovateli Zoo Zlín, statutárním městě Zlín, zda se výstavba rozběhne. Naším velkým přáním je dobudovat chovné zařízení pro slony do roku 2022,“ uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Po dokončení části pro slony chce zoo pokračovat v projektu Karibuni výstavbou kempu pro návštěvníky a následně expozicemi pro africké kopytníky a další druhy zvířat.