Zlínská zoo získala tři ceny Bílý slon. Za úspěšný odchov rejnoků, medvědů a čápů

Zlínská zoologická zahrada třikrát zabodovala v soutěži Bílý slon za rok 2019. Tradiční klání hodnotí nejlepší odchovy a stavby v českých a slovenských zoo. Zlínská zahrada získala první místo za odchov mořského rejnoka siby ománské a dvě druhá místa za odchovy medvěda pyskatého a čápa sedlatého. Ocenění získaly i zahrady v Plzni, Praze, Ústí nad Labem či Chlebech.

Hlavní zoolog zlínské zahrady Kamil Čihák vnímá úspěch v soutěži jako velké ocenění týmu chovatelů a zoologů, kteří v místě působí. „Mořské rejnoky druhu siba ománská jsme odchovali jako první v celé Evropě, mládě medvěda pyskatého pak bylo jediným evropským odchovem tohoto druhu medvěda za rok 2019. U čápa sedlatého jsme se stali první českou a slovenskou zoo, které se podařilo tyto největší africké čápy rozmnožit,“ řekl.

Ke čtyřem loňským mláďatům letos v Zátoce rejnoků přibývají další mladší sourozenci. „I tentokrát to vypadá na úrodu samečků. Malé siby ománské se od samého začátku mají čile k světu. Pro jistotu je však chovatelé přesouvají do vyhrazené části bazénu,“ sděluje na webových stránkách zoo.

Nejnovějším lákadlem jsou gauři a malí klokani

Od letošního jara mohou návštěvníci nově vidět ve zlínském areálu v bývalém výběhu velbloudů nejmohutnější tury na světě gaury indické. Zoo je po několikaletém úsilí získala v září 2019 z indické Zoo Mysore, se kterou úzce spolupracuje více než 10 let. Poprvé po 60 letech se tak do Evropy podařilo dovézt tato zvířata přímo z jejich domoviny. Gaury chová včetně zlínské zoo jedenáct evropských zahrad.

Chovatelé slonů zase učí slonice přecházet do nového velkého výběhu. Cesta vede speciálním koridorem, v rámci kterého je nutné také přejít přes most nad potokem. Radost dělá pracovníkům další chovatelský úspěch. Skupina klokanů rudokrkých se významně rozrostla o minimálně deset mláďat. Devět má typické tmavohnědé zbarvení, jedno je bílé.

Do soutěže se přihlásilo 14 zahrad

Bílý slon je soutěží, která se koná nepřetržitě od roku 1994 pod záštitou sdružení Česká zoo a ve spolupráci s Unií českých a slovenských zoologických zahrad. Klání má dva okruhy, v jednom odborná porota posuzuje nejlepší stavbu nebo expozici, ve druhém pak mimořádný chovatelský úspěch v kategoriích savci, ptáci a ostatní. Zlínská zoo tedy uspěla ve všech chovatelských kategoriích. Do 26. ročníku soutěže přihlásilo 14 zahrad 44 významných odchovů.

Za odchov ježury novoguinejské získala v kategorii savci první místo Zoo Plzeň a v kategorii ptáci Zoo Praha za odchov ibisů madagaskarských. Jako nejlepší přestavbu ocenili pořadatelé soutěže expozici tučňáků v Zoo Ústí nad Labem, v kategorii stavba bodovala Zoo Chleby s medvědincem.

Původně bylo společné vyhlášení a předání cen soutěže naplánované do Kapucínského kláštera ve Fulneku na Novojičínsku. S ohledem na pandemii nového typu koronaviru ho však organizátoři zrušili a ceny si jednotliví vítězové přebírají přímo v zoologických zahradách.