Škoda po požáru prodejny v Tehovci u Prahy je 60 milionů, na místě jsou vyšetřovatelé

Hasiči pokračují v likvidaci požáru, který ve středu večer zachvátil prodejnu se zahradní technikou Hecht v Tehovci u Prahy. Postupně snížili stupeň poplachu z nejvyššího čtvrtého až na první a dohašují ohniska. Předpokládaná škoda je 60 milionů korun, příčina zatím není známa. Na místě pracují vyšetřovatelé. Většina jednotek už odjela, zásah ale ještě neskončil. O dalším postupu se rozhodne po kontrole v 18:00, řekla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Kereková.

„Na místě máme ještě jednotky, které dohašují skrytá ohniska,“ upřesnila Kereková. Podle ní pokračuje také vyšetřování a byla povolána dobrovolná jednotka z Tehovce na zajištění dohlídky.

Společnost Hecht v prohlášení uvedla, že prodejna v Tehovci je kvůli požáru místního skladu na nezbytně nutnou dobu uzavřena. „Usilovně pracujeme na jejím znovuotevření,“ informovala firma. Zákazníci podle ní mohou využít další prodejny na jiných místech.

Hasiči k události vyjížděli ve středu kolem 18:30. Nejdříve uvedli, že hoří průmyslové sklady v Tehovci, později na Twitteru upřesnili, že jde o prodejnu se zahradní technikou. Hořel objekt řetězce se zahradní technikou Hecht. Kouř byl večer vidět z dalekého okolí. Na místě bylo přes 180 hasičů. 

Požár zasáhl střešní prostor přibližně s rozlohou třicet krát dvacet metrů, střechou se rychle šířil. Před 19:30 hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, po 22:00 nechal velitel zásahu vyhlásit zvláštní, tedy nejvyšší stupeň poplachu, a povolal další techniku a hasiče, aby se v práci mohli střídat. Vodu hasiči čerpali z požární nádrže v Tehovci a později také z rybníku Požár v Louňovicích.

„Pokud to situace dovolovala, bylo několik vodních proudů nasazeno vnitřkem budovy. Více proudů ale hasiči nasadili ze žebříků a plošin, neboť bylo zapotřebí hasit plameny zachvácenou střechu,“ uvedl na webu středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Krátce před 23:00 už mohli hasiči z přízemí budovy začít vynášet zboží na místo střežené policií. Měření množství škodlivin v ovzduší nezjistilo překročení hygienických limitů. Po lokalizaci požáru kolem 23:15 se mohli někteří z téměř 200 zasahujících hasičů začít vracet na základny.