Skauti z Vyškova dostanou novou klubovnu. Nevyhovující zázemí má v Česku víc než třetina středisek

Skauti budou mít ve Vyškově k dispozici nové prostory. Pomohla i veřejná sbírka (zdroj: Události v regionech (Brno))

Skautům stále chybí klubovny. Zájemců je čím dál víc a stávající prostory nestačí. Asi deset procent středisek má vážný problém s budovami, třicet procent limituje kapacita. Jednou z výjimek je Vyškov, kde vznikne nová skautská základna. Zastupitelé města pro projekt vyčlenili čtyři miliony korun, zbývající peníze si skauti našetřili a vybrali ve veřejné sbírce.

Vyškovský skautský oddíl Světlušky sídlí ve staré budově, kde se propadá strop a nestačí kapacitně ani rozvržením jednotlivých místností. Skauti se proto rozhodli získat peníze na nové prostory. Vyhlásili veřejnou sbírku a velkou část peněz na stavbu nové klubovny jim dá město.

„Nový objekt bude stát ve stávajícím areálu. Místo staré budovy vyroste nová, a pokud se vše povede, chtěli bychom na konci tohoto roku začít stavět,“ řekl zástupce vedoucího střediska Vyškov Jan Knob.

Vizualizace skautské klubovny ve Vyškově
Zdroj: Junák - český skaut/středisko Vyškov

Rodiče přihlašují děti, které se ještě nenarodily

S prostory bojují také ve Střelicích u Brna, Boskovicích, Třebíči nebo v Bystřici nad Pernštejnem nebo v Brně–Bystrci. Čtyřicet členek oddílu se do klubovny nemá šanci vejít. Nové členy proto nemohou přijímat.

„Čekací lhůty jsou až čtyři roky. Jednou se nám stalo, že k nám chtěli přihlásit dítě, které se ještě nenarodilo. Bohužel nemáme finanční prostředky na stavbu nové budovy,“ řekl zástupce vůdce oddílu Brno-Bystrc Jan Pavel Cajzl.

„V Brně je to kritické. Před patnácti lety tady bylo dva tisíce skautů, dnes tři a půl tisíce. To vše na stejný počet kluboven,“ řekl garant pro nemovitosti Junáka Ivo Brzobohatý. Junák – český skaut má v celé republice téměř pětašedesát tisíc členů ve více než dvou tisících oddílech. Potřebovali by nejméně šedesát nových kluboven za stovky milionů korun.