Buď připraven! První verze rozpočtu krátí peníze skautům či pionýrům

Mládežnické organizace jako Skaut nebo Pionýr kritizují rozpočet na příští rok. Po prvním čtení ve sněmovně se ukázalo, že na zájmovou činnost a rekreaci dětí půjde o 4,5 milionu korun méně, než šlo letos. Podle České rady dětí a mládeže ale měly od ministerstva školství slíbený výrazný nárůst prostředků. O změnu žádají poslance i premiéra.

„Ve chvíli, kdy nemáme klubovny a nejsme schopni je opravovat, nemůžeme děti přijímat, takže máme čekací listy,“ říká starosta Junáku Josef Výprachtický. Skautských kluboven je v Česku zhruba dva tisíce. Ani tak se na všechny zájemce o vstup do organizace nedostane.

Poslední dva roky dostávaly mládežnické organizace zhruba 280 milionů korun, příští rok to podle schválené první verze návrhu státního rozpočtu má být méně než v roce 2016. „Objem prostředků nebude znamenat konec činnosti, ale zmenší se její rozsah,“ poukazuje předseda České rady dětí a mládeže (ČRDM) Aleš Sedláček.

Vývoj financí na zájmovou činnost a rekreaci dětí
Zdroj: ČT24

Do spolků sdružených v ČRDM pravidelně chodí přibližně 200 tisíc dětí a mladých lidí do 26 let. Ze zmíněné části rozpočtu čerpají peníze skauti, pionýři, tomíci i drtivá většina dalších mládežnických organizací. Skautů je nejvíce. Jejich počet vzrostl za posledních 12 let ze zhruba 40,54 tisíce na 60,5 tisíce. Rada se obrátila na premiéra i na poslance.

Ministerstvo školství ale tvrdí, že o peníze organizace nepřijdou. „Po dohodě s ministerstvem financí a vládním zmocněncem pro sport zůstaly tyto prostředky jako v minulých letech v ukazateli sport,“ uvedla mluvčí resortu Aneta Lednová.

O podobě rozpočtu mají nyní jednat sněmovní výbory. Navrhovat mohou pouze přesuny mezi jednotlivými položkami. „Základ je, abychom se nedostali na horší čísla než v minulém rozpočtu,“ hodnotí situaci místopředseda sněmovního školského výboru Jiří Mihola (KDU-ČSL).

Předseda výboru Václav Klaus mladší (ODS) má za to, že šetřit pár milionů na mládežnických organizacích je nesmysl. Je si ale vědom, že rozpočet už je nějak sestaven a opozice jej předělat nemůže.

Poslanci už nyní schválené parametry nemohou měnit, v dalším kole projednávání mohou pouze navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu.