Saská policie zahájila četnější kontroly u hranic s Českem a Polskem

Saská zemská policie od středy na pomezí s Polskem a Českem výrazně posiluje opatření proti nelegální migraci. Součástí kroků tamní policie budou četnější namátkové kontroly a také skrytá pátrání policistů v civilu, ohlásil saský ministr vnitra Armin Schuster. Zdůvodnil to tím, že dosavadní postup spolkové ministryně vnitra Nancy Faeserové nepřinesl v boji proti převaděčům žádné výsledky, proto se do věci musí vložit samo Sasko.

Se zostřenými opatřeními začne saská policie v zemském okrese Zhořelec (Görlitz), který sousedí s Polskem i Českou republikou. Podrobnosti o postupu chtěla policie původně představit ve Zhořelci, ve středu ráno ale sdělila, že brífink přesouvá do nedalekého Rothenburgu, kde je očekáván také šéf saské policie Jörg Kubiessa.

Česká policie na Liberecku, které s německým okresem Zhořelec sousedí, žádná dodatečná opatření nechystá.

Deset tisíc případů nelegálního vstupu

Schuster neupřesnil, v jakém počtu bude saská zemská policie v pohraničí nasazena. Oznámeno ale bylo, že do akce se zapojí i pořádkové jednotky. Za ostrahu hranic Německa odpovídá spolková policie, zemské policejní složky ale s těmi spolkovými na těchto úkolech běžně spolupracují.

Německá spolková policie za prvních šest měsíců tohoto roku eviduje v Sasku na deset tisíc případů nelegálního vstupu žadatelů o azyl. Celkově pak z Česka do Německa ilegálně přišlo v první polovině roku 4551 lidí.