Referendum napotřetí. Obyvatelé Zubří znovu řeknou, zda chtějí krytý bazén

Zubří se v referendu opět vysloví ke stavbě bazénu (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Zubří na Vsetínsku se mohou v lednu opětovně vyslovit v referendu, zda souhlasí se stavbou krytého bazénu. Vyhlášení referenda v termínu prvního kola prezidentských voleb 12. až 13. ledna ve čtvrtek schválili zastupitelé města, pro bylo 20 z 21 zastupitelů. Referendum se ve městě uskuteční už potřetí.

Lidé poprvé hlasovali v červnu. Tehdy se otázka týkala celého chystaného areálu s krytým bazénem, venkovním koupalištěm a wellness centrem. Referenda se tehdy zúčastnilo 1345 lidí. Aby bylo referendum platné, muselo by jich ale přijít nejméně 1572. Pro stavbu se v červnu vyslovilo 617 a proti 710 voličů. Zbývajících 18 hlasů nebylo platných.

Přípravný výbor, který získal podporu asi 1500 obyvatel města, se následně domáhal nového plebiscitu. Otázku položenou v referendu považoval za obtížně srozumitelnou, navíc prý hlasování nebylo vyhlášeno v souladu se zákonem. U Městského úřadu v Zubří ani u Krajského soudu v Ostravě s žádostí neuspěl. Nejvyšší správní soud ale nařídil opakování referenda s dotazem, v němž se lidé vyjadřovali jen ke stavbě krytého bazénu.

O výsledku neplatného referenda rozhodl jeden hlas

V říjnovém referendu se lidé původně těsně vyslovili pro stavbu. O výsledku rozhodl jeden hlas, pro vznik bazénu bylo 1240 voličů, proti 1239. Oprávněných voličů bylo 4491. Podle odpůrců bazénu nebyly obálky s odevzdanými hlasy řádně zapečetěny a chybně se posuzovaly neplatné hlasy. Upozornili na desítky vyřazených neplatných hlasů.

Krajský soud v Ostravě vyhověl námitkám odpůrců stavby a rozhodl o neplatnosti hlasování. Odmítl ale návrh rovnou vyhlásit referendum společně s lednovými prezidentskými volbami. O třetím vyhlášení referenda tak až nyní rozhodli zastupitelé města.

Starosta Zubří Lubomír Vaculín (ČSSD) svým koaličním partnerům ve čtvrtek doporučil hlasovat o vyhlášení referenda: „Kdybychom dnes rozhodli, že referendum nebude, tak se nám to zase posouvá dál. Opozice to dá soudu a soud by s největší pravděpodobností referendum nařídil.“

Odpůrci se bojí zadlužení, zastánci čekají lepší kvalitu života

Bazén má být součástí areálu s wellness službami, venkovním koupalištěm, kuželnou, lékařským domem a komunitním domem pro seniory. Krytý bazén s wellness centrem, venkovním koupalištěm a kuželnou přijde na 130 milionů bez DPH, stavět se měl původně začít v červenci. Dalších 60 milionů bude stát lékařský dům a komunitní dům pro seniory, na něž chce radnice získat dotace. Na obě etapy má město stavební povolení.

„Máme podepsanou smlouvu s realizační firmou i předané stanoviště. Dnes už jsme mohli kopat,“ uvedl starosta, podle nějž příprava projektu už stála město sedm milionů korun.

Odpůrcům bazénu vysoké náklady vadí, obávají se zadlužení města. Naopak jeho zastánci včetně starosty tvrdí, že areál zlepší kvalitu života ve městě. Potřebný úvěr je prý radnice schopna splatit za pět let.