Referendum v Zubří neplatí. Bazén s wellness centrem se začne stavět zřejmě už v létě

Obyvatelé Zubří na Vsetínsku během soboty rozhodovali v referendu, zda chtějí v obci postavit areál s krytým bazénem, venkovním koupalištěm a wellness centrem za zhruba 120 milionů korun bez DPH. Podle kritiků by to neúměrně zadlužilo město. Jenomže hlasování není platné, protože k urnám přišlo málo lidí. Podle starosty Zubří Lubomíra Vaculína (ČSSD) už teď stavbě nic nebrání, začít by měla během léta.

Aby bylo referendum platné, muselo by se ho zúčastnit alespoň 35 procent oprávněných voličů, což v případě Zubří odpovídá 1572 lidem. Svůj hlas ale přišlo odevzdat pouze 1345 obyvatel. Pro stavbu se nakonec vyslovilo 617 a proti 710 voličů. Zbývajících 18 hlasů nebylo platných.

Projektu areálu s krytým bazénem, venkovním koupalištěm a wellness centrem tak podle Vaculína už nic nebrání. „Máme vyhlášené výběrové řízení. Pokud vše dobře půjde, tak by se v průběhu prázdnin mohlo začít stavět,“ podotkl starosta. Kritici projektu však upozorňují na to, že by byla lepší variantou oprava zchátralého venkovního koupaliště.

Podle starosty nejsou obavy o přílišné zadluženosti města na místě. „Město už má naspořeno nyní 50 milionů korun. Rozpočet počítá s 30 až 35 miliony korun ročně na investice a opravy,“ řekl Vaculín. Město by si podle něj mělo vzít úvěr 27 milionů korun a za několik let jej mělo splatit. „Ještě by zbylo každý rok 11 milionů korun na další věci,“ dodal starosta.

Projekt v dalších etapách počítá také s komunitním domem pro seniory a lékařským domem. „Mělo by to návaznost na rehabilitace. Dům pro seniory ve městě chybí,“ řekl starosta. Celý projekt by si vyžádal asi 210 milionů s DPH, na stavbu domu pro seniory by však město mohlo dostat zhruba třicetiprocentní dotaci.