Referendum o bazénu v Zubří je neplatné. Kvůli chybám při sčítání hlasů

Říjnové referendum o stavbě krytého bazénu v Zubří na Vsetínsku je podle krajského soudu neplatné. Soud tak vyhověl žádosti opozice, která argumentovala nerovností kampaně i vysokým počtem neplatných hlasů. O případném novém hlasování musí rozhodnout zastupitelstvo.

Obyvatelé Zubří na Vsetínsku v referendu stavbu koupaliště s venkovním a krytým bazénem odhlasovali letos v říjnu. Rozhodl o tom jeden hlas. Opozice proto navrhla hlasy přepočítat. Sedmdesát dva voličů odevzdalo neplatné lístky. Po přičtení hlasů, které měly být uznány jako platné, hlasovalo pro „ano“ i „ne“ shodně 1252 lidí. Výsledek ale podle soudu nemůže být platný, okrskové komise se totiž dopustily dalších chyb.

„Zjistili jsme závažné chyby, kterých se okrskové komise v průběhu sčítání hlasů a v průběhu zdokumentování a výsledků místního referenda dopustily. Například nezapečetěné obálky nebo vady v zápisu,“ řekl tiskový mluvčí Krajského soudu v Ostravě, pobočky v Olomouci Michal Renda.

Další referendum bude možná spolu s prezidentskými volbami

Opozice chtěla, aby soud vyhlásil nové referendum, ten to ale zamítl. Rozhodnutí je na městském zastupitelstvu. Starosta Zubří Lubomír Vaculín se zatím k věci vyjadřovat nechtěl. „Podáme návrh, aby byl na dalším zastupitelstvu bod jednání, vyhlášení referenda,“ řekl zástupce opozice Martin Novák. Opozice bude podle Martina Nováka chtít, aby zastupitelstvo vyhlásilo současně s prezidentskými volbami.

Krytý bazén s wellness centrem, venkovním koupalištěm a novou kuželnou přijde na 130 milionů bez DPH, stavět se měl původně začít už v červenci. Dalších minimálně 60 milionů bude stát lékařský dům a komunitní dům pro seniory, na které chce radnice získat dotace. Na obě etapy už město získalo stavební povolení. Odpůrcům bazénu vysoké náklady vadí, obávají se zadlužení města. Naopak jeho zastánci včetně starosty tvrdí, že areál pozdvihne kvalitu života ve městě.