V Zubří budou možná přepočítávat hlasy. O bazénu rozhodl v referendu jeden hlas

Obyvatelé Zubří na Vsetínsku v referendu odhlasovali stavbu koupaliště s venkovním a krytým bazénem. Rozhodl o tom jeden hlas. Sedmdesát voličů ale odevzdalo neplatné lístky. Podle opozice by se měly výsledky referenda ještě přepočítat.

O tom, že i jeden hlas může rozhodnout, se o víkendovém referendu přesvědčili obyvatelé Zubří. Celkem je ve městě 4491 oprávněných voličů, pro stavbu krytého bazénu hlasovalo 1240 lidí, proti jich bylo 1239. Více než sedmdesát hlasů ale bylo neplatných. „Lidé buď označili obě možnosti, tedy že chtějí i nechtějí bazén, nebo současně kroužkovali a křížkovali,“ řekl zastupitel Zubří Vlastislav Janků (nez.), který sám patří k odpůrcům stavby.

Vzhledem k tomu, že byl výsledek tak těsný, navrhuje zastupitel hlasy ještě přepočítat. „Otázkou je, jestli by pro zklidnění situace v Zubří nebylo vhodné hlasy znovu přepočítat, protože těch hlasů, které byly neplatné, je opravdu moc,“ řekl Vlastislav Janků. Oficiálně ale zatím oponenti svůj požadavek nevznesli.

Stavbaři by mohli začít pracovat už v listopadu

Starosta obce zato už chystá stavbu. „Výsledek je neuvěřitelný, referendum je ale platné a závazné. Můžeme pokračovat v díle,“ řekl starosta Zubří Lubomír Vaculín (ČSSD). Dělníci by mohli koupaliště obsadit už v průběhu listopadu. Za 8 měsíců by mohl v Zubří vyrůst nový venkovní bazén, za dalších 5 pak i ten krytý. „Oslovíme firmu, která vyhrála výběrové řízení a budeme se bavit o harmonogramu prací,“ dodal starosta Zubří Lubomír Vaculín (ČSSD).

Otázka referenda zněla: „Jste pro krytý bazén ve městě Zubří?“. Bazén je jednou z plánovaných součástí rozsáhlého komplexu s wellness službami, venkovním koupalištěm, novou kuželnou, lékařským domem a komunitním domem pro seniory. „Jedna stavba v areálu navazuje na druhou. Pokud by se lidé vyslovili proti výstavbě krytého bazénu, padl by tím celý projekt,“ řekl starosta Zubří.

Krytý bazén s wellness centrem, venkovním koupalištěm a novou kuželnou přijde na 130 milionů bez DPH, stavět se měl původně začít už v červenci. Dalších minimálně 60 milionů bude stát lékařský dům a komunitní dům pro seniory, na které chce radnice získat dotace. Na obě etapy už město získalo stavební povolení.

Odpůrcům bazénu vysoké náklady vadí, obávají se zadlužení města. Naopak jeho zastánci včetně starosty tvrdí, že areál pozdvihne kvalitu života ve městě. Potřebný úvěr je prý radnice schopna splatit za pět let. „Nedá se mluvit o zadlužení, ale o investici do budoucna,“ řekl starosta Lubomír Vaculín.

K víkendovému referendu přišel dvojnásobek lidí než v červnu

Lidé ze Zubří poprvé hlasovali v referendu už v červnu. Jeho otázka se týkala celého areálu s krytým bazénem, venkovním koupalištěm a wellness centrem. Referenda se tehdy zúčastnilo 1345 lidí. Aby bylo referendum platné, muselo by jich ale přijít nejméně 1572. Pro stavbu se v červnu vyslovilo 617 a proti 710 voličů. Zbývajících 18 hlasů nebylo platných.

Přípravný výbor, který získal podporu asi 1500 obyvatel města, se následně domáhal nového plebiscitu. Otázku položenou v referendu považoval za obtížně srozumitelnou, navíc prý hlasování nebylo vyhlášeno v souladu se zákonem. U Městského úřadu v Zubří ani u Krajského soudu v Ostravě se svou žádostí neuspěl. Nejvyšší správní soud však nařídil opakování referenda s novým dotazem.