Průjezd Buchlovskými kopci se protáhne, až do podzimu přibyly na hlavním tahu semafory

Události v regionech: Provoz v Buchlovských kopcích řídí semafory (zdroj: ČT24)

Se zpožděním několika desítek minut musí počítat řidiči jedoucí po hlavním tahu Buchlovskými kopci na Uherskohradišťsku. Dopravu tam totiž nově až do listopadového konce oprav řídí v obou směrech semafory. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tím chce zajistit větší bezpečnost při opravách komunikace.

Hned po zavedení novinky řidiči na opravovaném dvousetmetrovém úseku silnice I/50 v Buchlovských kopcích v kolonách čekali i půl hodiny. Čtvrtý týden opravují dělníci úsek na tahu mezi Slovenskem a Brnem. V pondělí kvůli tvrdnutí betonu ale zůstaly stroje osamocené.

„Renovujeme kompletně vozovku. A s tím zároveň upravujeme i příkopy, odvodnění, kanalizaci, dopravní značení,“ vypočítává mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Původně měly dopravu řídit semafory dva týdny. Kvůli bezpečnosti dělníků a řidičů na místě ale zůstanou až do konce oprav.

Podle Rýdla totiž stavbou projížděl vysoký počet „neukázněných a bezohledných řidičů“. Buchlovské kopce jsou přitom nebezpečnými manévry některých šoférů známé. Poslední smrtelná nehoda se tam stala letos v červnu, kdy se ve vysoké rychlosti srazily dvě motorky. Dva lidé zemřeli. Oproti loňsku se počet smrtelných nehod zdvojnásobil.

Delší kolony se dají očekávat ve vytíženějších časech – například v ranních špičkách nebo před víkendem. Řidiči musí počítat se zdržením do listopadu, kdy by měly opravy skončit.