Protesty a petice uspěly: V Křižanově budou znovu zastavovat rychlíky

Lidé z Křižanova na Žďársku se po protestech dočkali, rychlíky tam znovu začnou zastavovat od letošního června. Jenže důvodem změny jsou stavební práce na trati mezi Žďárem nad Sázavou a Brnem, kvůli kterým by rychlíky stejně příliš nezrychlily. Rekonstrukce potrvá několik let a podle místostarostky Křižanova nikdo neví, co bude pak.

Z Křižanova, kde žije asi 1900 obyvatel, jezdí lidé do Brna do práce i do škol. Osobním vlakem se jim cesta protáhla asi o půl hodiny; rychlíkem tam dojeli za 40 minut.

Obec o rychlíky přišla s nástupem nového jízdního řádu platného od loňského 11. prosince. Vedení Křižanova se o změně dozvědělo loni v létě a od té doby za zastávku rychlíků bojovalo. Lidé podepisovali petici a koncem roku se sešlo na nádraží několik stovek protestujících.

Nakonec se dočkají, až 11. června vstoupí v platnost nový jízdní řád: „Rozhodli jsme se zastavování rychlíků v Křižanově obnovit, tak aby je mohli cestující využívat od nejbližší změny jízdního řádu, tedy od 11. června,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Důvodem k této změně jsou stavební práce na trati mezi Žďárem nad Sázavou a Brnem, které tam zatím neumožňují dálkovou dopravu výrazně zrychlit. Rychlíky budou v Křižanově zastavovat po dobu rekonstrukce trati.

„V tenhle okamžik jsme určitě šťastní, že rychlíky budou v Křižanově zastavovat,“ uvedla místostarostka Křižanova Radomíra Schmidová (nestr.). Předpokládá, že řada lidí, kteří začali do práce jezdit auty, se k rychlíkům vrátí. Rekonstrukce trati prý potrvá několik let. „Nikdo z nás neví, co pak bude,“ podotkla.

Uložit