Procházka po Šumavě bude bezpečnější

Klatovy - Pro návštěvníky Šumavy, kteří se vydají pěšky z Modravy na Filipovu Huť, otevřela obec novou stezku. Především kvůli jejich bezpečnosti, aby nechodili po hlavní silnici. Ta dosud jako jediná spojovala obce a patří k místům s častými dopravními nehodami.

Modravu a sousední Filipovu Huť spojuje přírodní pěšina. Nová naučná stezka řeší především neutěšenou dopravní situaci mezi obcemi, protože jedinou spojnicí pro pěší byla dosud poměrně frekventovaná hlavní silnice.

„Společně s obcí Modrava jsme konzultovali nejvhodnější trasu stezky tak, aby odpovídala všem pravidlům, která se zabývají ochranou přírody,“ říká mluvčí správy Národního parku Šumava Pavel Pechoušek.

Stezka, která z větší části kopíruje koryto místního potoka, začíná několik desítek metrů od modravského informačního střediska.

Obec se při plánování tohoto projektu nechala inspirovat především horskými chodníky, které jsou běžné v jiných národních parcích. Trasu směrem na Filipovu Huť navíc doplnila tabulemi, které informují o zdejším ekosystému.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)