Přerov vyčlení hlídku pro bezpečnost v romských lokalitách

Přerov – Na pořádek v romských lokalitách v Přerově má dohlížet více policistů. Radnice se rozhodla posílit bezpečnostní složky v terénu kvůli vyhrocené situaci v zemi. Podle šéfa přerovské policie Omara Teriakiho by měla být k dispozici hlídka, která bude během dne nepřetržitě dohlížet na dění v pěti nejrizikovějších ulicích v okolí vlakového nádraží. Pokud se toto opatření osvědčí, zvažuje vedení města do budoucna zvýšit počet strážníků. V ulicích se jich pohybuje dohromady kolem třech desítek.

Nasazení hlídky do oblasti, kde žije převážně romské obyvatelstvo, má sloužit hlavně jako prevence. „V těchto oblastech byly vždy nějaké problémy, ale nejsou jiné než před dvěma nebo třemi lety. Někteří však z nás i z jiných obdobných měst dělají další doutnající Šluknovsko, i když ta situace je úplně rozdílná. Je to vyloženě prevence, aby bylo vnímáno, že je tady nějaká bezpečnostní složka a aby to napětí trochu povolilo,“ uvedl Teriaki. 

Hlídka bude v dané lokalitě působit po celou dobu své 12hodinové směny. Strážníci mohou díky spolupráci se státní policií využívat zázemí v budově Českých drah, v prostorách tamního policejního oddělení. Přerovská městská policie nyní zaměstnává na pět desítek pracovníků, přímo v ulicích se podle jejich šéfa pohybuje 32 z nich. Při rozpočítání na jednotlivé sloužící směny jsou to najednou čtyři hlídky.

V Přerově žije téměř 46 tisíc obyvatel, podle odhadu až desetinu z celkového počtu tvoří Romové. Podle informací Agentury pro sociální začleňování žijí v pěti lokalitách - ve Škodově, Kojetínské, Husově, Tovačovské a v Denisově ulici. Podle odborníků se tamní problémy odvíjejí především od nízké zaměstnanosti, nízkého vzdělání a problémů s bydlením. Svůj podíl na tom má i sestěhování menšin do lokalit.