Přehrada Souš prodělává vápnění

Liberecko - Zásobárna pitné vody pro Jablonecko a Liberecko, přehrada Souš, prodělává pravidelné vápnění. Kromě zlepšení kvality vody má akce přispět k postupnému návratu pstruha potočního. Celkem 94 tun přírodního vápence musí letadla dopravit z letiště v Jastřabí nad 30 kilometrů vzdálenou přehradu. Každý stroj tak bude muset vzlétnout zhruba 40krát.

Pilot Petr Ryšavý informoval, že v Česku se jedná o jedinou akci svého druhu. Vápnění se na Souši provádí každý rok po jarním tání, kdy se do přehrady dostává kyselá voda z okolních rašelinišť a také například hliník. Díky vápenci se ale kvalita surové vody v nádrži zlepší a úpravna pod přehradou pak nemá tolik práce, aby do kohoutků dodávala pitnou vodu, která splňuje všechna přísná kritéria, jak poznamenal vedoucí odboru kvality vody z Povodí Labe Luděk Rederer.

Mluvčí společnosti SčVK Iveta Kardianová sdělila, že náklady spojené s touto akcí vyšly zhruba na 470 tisíc korun. Vápenec má vliv nejen přímo na kvalitu vody, ale také na živočichy, kteří v ní žijí. Do nádrže se například znovu navrací pstruh potoční, který tu předtím úplně vyhynul.

Kamil Farský ze Správy CHKO Jizerské hory dodal, že na druhou stranu z přehrady mizí obojživelníci. I to má být známka zlepšující se kvality vody, protože se jimi živí vracející se ryby. Letecké vápnění potrvá podle plánu ještě dva dny, záleží ovšem na počasí.