Pražská zoo má opět lední medvědy. Bratři Gregor a Aleut si na pozornost teprve zvykají

Události v regionech: Pražská zoo má znovu lední medvědy, chystá se pro ně nová expozice (zdroj: ČT24)

Pražská zoo má znovu lední medvědy, dva čtrnáctileté bratry, kteří se narodili v berlínské zoo a přes varšavskou byli teď nově umístění do Prahy, kde si zatím zvykají na výběh. Ten už přitom úplně nevyhovuje. A tak se, zřejmě na podzim, v pražské zoo začne stavět úplně nová expozice ledních medvědů zhruba za miliardu korun.

Medvědí bratry Gregora a Aleuta si ve středu přišly prohlédnout i děti a učitelky z jedné z pražských mateřských škol. Z šelem byli nadšení hlavně předškoláci. Na sklo a lidi za ním si medvědi zatím zvykají. Stejně jako chovatelé na jejich hravost. Jednomu z bratrů se totiž podařilo vyhodit z výběhu hračku, konkrétně žlutou bójku.

„Prosíme návštěvníky, kdyby podobné chování viděli, aby se hračku nesnažili hodit zpátky. U medvědů to vyvolá zvýšený zájem o podobné situace,“ vysvětluje chovatel Pavel Brandl. Příchozí přitom od skla ještě dělí zábradlí, aby nechodili příliš blízko. Třeba se psy, které medvědí dvojčata v Praze vidí poprvé.

Gregor s Aleutem přicestovali z Varšavy minulý týden. I když si podmínkami podle vedení zahrady v pražské Troji polepšili, ani zdejší výběh už nevyhovuje – je starý víc než 90 let a navíc stojí na jednom z nejteplejších míst areálu.

Letos na podzim by se tak měla na severním svahu, kde je chladněji, začít stavět nová expozice Arktida. Výběrové řízení na firmu, která ji vybuduje, vyhlásila pražská zoologická zahrada minulý týden. „Z jedné strany budou dva velké expoziční bazény tuleňů, z jižní pak vznikne velký bazén pro ledního medvěda,“ přiblížil investiční náměstek pražské zoo Lukáš Divoký.

Pražská zoo ve středu zároveň oznámila, že lední medvěd Tom, který odjel na konci března do zoo v Kazachstánu, uhynul. Důvodem byla podle zahrady v Almaty intoxikace organismu šelmy v důsledku dlouhodobého onemocnění. Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka ale Tom z tuzemské zahrady odjížděl bez jakýchkoliv příznaků. Chce tak nechat celou záležitost prošetřit.