Praha chce zpřísnit podmínky sdílení koloběžek, vypoví memorandum s firmou Lime

Hlavní město plánuje vypovědět memorandum o spolupráci s firmou Lime, která v metropoli provozuje sdílené elektrokoloběžky. Společnost podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha sobě) nedodržuje podmínky, které jsou v memorandu uvedeny, a pravidla pro firmu je podle něj třeba zpřísnit. Zástupci Lime uvedli, že připravují koncept nové dohody.

Memorandum loni na podzim uzavřelo minulé politické vedení s několika společnostmi poskytujícími sdílenou dopravu. Podmínky pro firmu Lime jsou ale podle Scheinherra nastaveny příliš mírně, a společnost je navíc neplní. Jde například o projednání míst pro odkládání s městskými částmi nebo odvoz špatně zaparkovaných koloběžek.

Současná koalice do memoranda také přidala požadavek zavedení různých zón pro pohyb a parkování vozítek, která se však podle náměstka ukázala jako neefektivní. 

Velkým kritikem koloběžkové firmy je Praha 2, která uvedla, že na Lime podá trestní oznámení. Regulaci služby požaduje také Praha 1. Magistrát chce těmto částem vyhovět. Problémy se službou se totiž ani po jednáních s firmou nezlepšily.

„První podmínka, kterou budu požadovat, je povinné pojištění odpovědnosti, aby byl při incidentu zraněný okamžitě odškodněn. Trvat budu také na homologaci koloběžek, aby byly způsobilé pro jízdu na silnici, a chci jasně vyřešit i podmínky pro parkování koloběžek,“ vysvětluje Scheinherr.

Firma Lime se městu chystá navrhnout novou dohodu. „Za rok provozování služby jsme získali mnoho zkušeností a na jejich základě již připravujeme koncept nové dohody s městem, který zahrne veškeré nezbytné požadavky na zlepšení aktuální situace v Praze a dá jasná pravidla pro bezproblémové fungování služeb v oblasti mikromobility ve městě,“ říká provozní manažer společnosti Ondřej Široký.

Lime uvádí, že působí ve více než sto dvaceti městech, často se ale potýká s odporem městských samospráv, kterým zpravidla vadí stejné věci, na něž si stěžují i pražští politici.

V Praze kromě Lime fungují také společnost Rekola poskytující sdílená kola či služby sdílející auta Car4way a Revolt. Od dubna na pražský trh vstoupila společnost Homeport, která nabízí sdílená elektrokola.