Požár haly ve Frenštátě pod Radhoštěm způsobil škodu za osmdesát milionů

Škoda způsobená pondělním požárem haly ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku se předběžně odhaduje na osmdesát milionů korun. Hasiči stále ještě dohašují skrytá ohniska. Pásové rypadlo, které odstraňovalo konstrukce haly, už odjelo, informovala odpoledne mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé hasičů a policie.

Příčinu požáru budou zjišťovat vyšetřovatelé hasičů a policie. „Noční práce spočívaly především ve vyhledávání skrytých ohnisek požáru a jejich hašení,“ uvedla Langerová.

O požáru skladovací haly s plastovými paletami a přepravkami se hasiči dozvěděli v pondělí v 07:44, lokalizovali ho před 12:00. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř, ve 21:30 ho snížili na druhý stupeň.

U požáru zasahovalo více než dvacet profesionálních i dobrovolných jednotek. V úterý ráno jich na místě zůstávalo deset, po šestnácté hodině byly na místě stále ještě tři jednotky. V pondělí odpoledne a v úterý od rána na místě také pracovali hasiči s pásovým rypadlem CAT 329E.

„Prohoření konstrukcí požárem zasažených hal způsobilo destrukci střešních krytin a částečně také obvodových zdí objektů. Jednotka tak prováděla likvidační práce, kdy primárními činnostmi bylo především odstraňování prohořelých částí krytin a konstrukcí. A to včetně rozebírání torz několika skladovacích hal," přiblížila mluvčí záchranného útvaru hasičů v Hlučíně Jana Urbancová.

Hořela hala, kterou má pronajatou společnost Fides Group. Ta se zabývá mytím vratných obalů v automobilovém průmyslu. Provoz má padesátku zaměstnanců.

„Nyní vedení společnosti pracuje na strategii, jak celou věc řešit. V následujících dnech budeme na toto téma jednat s našimi obchodními partnery. Situace je o to složitější, že naše společnost funguje jako chráněná dílna v automobilovém průmyslu, kde jsou vztahy mezi dodavateli a zákazníky úzce provázané,“ sdělil v pondělí předseda představenstva Fides Group Radim Cvrkal.