Ve Frenštátě pod Radhoštěm hořela průmyslová hala, hasiči povolali i rypadlo

Události: Požár haly ve Frenštátě pod Radhoštěm (zdroj: ČT1)

Ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku hořela v pondělí hala myčky vratných obalů. Rozsáhlý požár se obešel bez zranění. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Při jejich příjezdu byly tři desítky zaměstnanců už venku. Hustý kouř byl vidět na kilometry daleko. Příčina požáru ani škoda zatím není známa.

Hasiči se o požáru dozvěděli ve tři čtvrtě na osm ráno, lokalizovali ho před polednem a ještě musejí dohašovat skrytá ohniska pod zřícenou střechou. „Na místě zasahovalo jednadvacet profesionálních i dobrovolných jednotek, hasily jak ze země, tak z výškové techniky. Pro rozebírání konstrukcí, které umožní dohašování skrytých ohnisek požáru, bylo na místo povoláno i pásové rypadlo,“ řekla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. 

Policejní mluvčí René Černohorský informoval, že ještě před příjezdem hasičů halu opustilo třiatřicet zaměstnanců. Požár se podle něj dále rozšířil na vedlejší halu, následně se evakuovalo dalších deset lidí. Nikdo se nezranil.

Frenštátská radnice na svých internetových stránkách uvedla, že hoří myčka vratných obalů v objektu firmy Fides Group v Martinské čtvrti. Obyvatele města vyzvala, aby omezili větrání a omezili pohyb v okruhu půl kilometru od místa požáru. Langerová řekla, že kvůli monitorování ovzduší je na místě chemická laboratoř. „Během měření nebyly zjištěny žádné hodnoty nebezpečných látek v ovzduší,“ uvedla pozdě odpoledne.

Předseda představenstva Fides Group Radim Cvrkal uvedl, že škodu zatím nelze vyčíslit, to bude předmětem jednání a šetření následujících dní. Fides není vlastníkem haly, ale nájemníkem. „V tuto chvíli je nejdůležitější, že při požáru nebyl nikdo zraněn a že se ho podařilo lokalizovat,“ zdůraznil Cvrkal.

Frenštátský provoz, který se zabývá mytím vratných obalů v automobilovém průmyslu, má padesát zaměstnanců. „Nyní vedení společnosti pracuje na strategii, jak celou věc řešit. V následujících dnech budeme na toto téma jednat s našimi obchodními partnery. Situace je o to složitější, že naše společnost funguje jako chráněná dílna v automobilovém průmyslu, kde jsou vztahy mezi dodavateli a zákazníky úzce provázané,“ vysvětlil Cvrkal.

Požár skladu ve Frenštátě pod Radhoštěm (zdroj: ČT24)

Třetí poplachový stupeň vyhlašují hasiči například v momentě, kdy událost ohrožuje více než sto lidí, část obce nebo areál podniku, vlaky nebo několik chovů hospodářských zvířat. Vyhlašují ho také tehdy, když k záchranným a likvidačním pracím využívají síly a prostředky z jiných krajů.