Potravinové banky se začínají vyprazdňovat. Žádostí o jídlo přitom přibývá

Potravinové banky v krajích se začínají vyprazdňovat. Chybí zásoby, mimo jiné protože jarní sbírka se letos nekonala. Například banka pro Brno a Jihomoravský kraj má ve skladech polovinu toho, co obvykle v této době mívá. Požadavků přitom přibývá. Od začátku roku do září už banka rozdělila téměř tři sta tun jídla mezi dvaadevadesát organizací.

Potraviny ze sbírek využívají organizace, které pracují s lidmi v nepříznivé situaci, s klienty azylových domů, lidmi bez domova nebo například v brněnském Klokánku. „Potravinová banka nás pravidelně zásobuje dvakrát v týdnu s tím, že si i telefonujeme, ptá se na naše potřeby, co bychom využili. Kromě potravin nám pomáhá i s drogistickým zbožím, ať jsou to plenky, vlhčené ubrousky, samozřejmě i kojenecká výživa,“ řekla ředitelka Klokánku Brno Marcela Bublová. „V současné době, tím že Potravinová banka má výpadek, chybí nám i ovoce, zelenina,“ dodala. 

Za normálních okolností jsou ve skladu Potravinové banky ještě zásoby z velké sbírky z jara, ta byla ale zrušena kvůli nouzovému stavu. A hrozí, že nebude ani ta listopadová. Ve skladu je tak ani ne polovina zásob a navíc roste počet žádostí. „V současné chvíli je situace opravdu špatná, protože kvůli pandemii covidu spousta lidí přišla o práci, takže poptávka po potravinách je několikanásobně vyšší, než jsme zvyklí,“ řekla regionální manažerka Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj Romana Sýkorová.

Čím lze přispívat do potravinových bank
Zdroj: sbirkapotravin.cz

Jedinou možností, jak teď přispět, jsou takzvané Foodboxy v supermarketech. „Foodboxy jsou zařízení na permanentní sbírku potravin. Fungují tak, že lidi nakoupí něco navíc pro ty, kteří to potřebují. Zaplatí a za pokladnou potraviny hodí do Foodboxu. My je pravidelně vybíráme a jsme vděční za všechny trvanlivé potraviny, které dostaneme,“ řekl místopředseda Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj Dalibor Levíček. Potřebuje hlavně trvanlivé potraviny jako rýže, těstoviny a konzervy. Přispět mohou lidé i finančně na účet organizace