Policisté navrhli obžalovat cizince kvůli oslnění posádky vrtulníku laserem

Mladoboleslavští kriminalisté navrhli státnímu zástupci obžalovat muže, který v lednu podle nich opakovaně úmyslně oslnil zeleným laserovým světlem posádku policejního vrtulníku. Informaci sdělila České televizi mluvčí mladoboleslavské policie Lucie Nováková. V případě prokázání viny před soudem hrozí cizinci až osmiletý trest odnětí svobody za obecné ohrožení.

„V případu byl již podán návrh na podání obžaloby na Okresní státní zastupitelství Mladá Boleslav,“ uvedla Nováková.

Paprsky laseru podle policie vycházely z Kosořické ulice v Dobrovici na Mladoboleslavsku. „Posádka policejního vrtulníku právě letěla na pátrací akci a vinou oslnění reálně hrozila nebezpečná situace, že nebude možné pokračovat v letu nebo bezpečně přistát,“ ozřejmila policejní mluvčí. Krátce poté policisté osmadvacetiletého muže zadrželi.

V posledních letech byla podle policie zaznamenána na různých místech Evropy řada případů náhodného i záměrného ozáření osádky letounu laserovým paprskem nebo jiným světelným zařízením.

„Útoky proti zasahujícím vrtulníkům jsme vyhodnotili jako nejnebezpečnější formu laserových útoků. Zrak pilota může být ozářením poškozen dočasně, nebo trvale. Několikasekundová ztráta zrakové kontroly letu závažným způsobem narušuje situační vědomí letce, vyvolává jeho dezorientaci, a tím bezprostředně ohrožuje bezpečnost letu,“ upozornila v souvislosti s incidentem Marcela Szkanderová z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování policejního prezidia.

Policie je podle ní schopna být na místě, odkud laserové paprsky vycházejí, do několika minut.