Vzhůru do oblak, ale jen s registrací. Většinu dronů čeká od silvestra evidence

UDÁLOSTI: Téměř každý, kdo bude chtít po Novém roce létat s dronem, se bude muset registrovat u Úřadu pro civilní letectví (zdroj: ČT24)

Od začátku nového roku budou drony nad Českem létat podle nových, celounijních pravidel, a padesát tisíc jejich provozovatelů a majitelů se musí k 31. prosinci registrovat u Úřadu pro civilní letectví. Přihláška se týká strojů s hmotností nad čtvrt kilo a také všech, které jsou vybavené kamerou.

Drony se nově budou rozdělovat podle svých schopností do tří kategorií, které rozlišují účel, hmotnost stroje i jeho vybavení – a podle nich se také liší míra regulace a požadavky na jejich provozovatele.

  • Otevřená kategorie je ta nejnižší. Umožňuje provozovat dron i bez předchozího povolení leteckého úřadu, pokud bude jeho provozovatel registrovaný (viz níže), a pokud pilot projde on-line školením a testem. Dodržovat je potřeba stanovená omezení: dron smí létat ve vizuálním dohledu, do 120 metrů nad terénem, v dostatečné vzdálenosti od lidí a nevážit víc než 25 kilogramů.
  • Specifická kategorie provozu umožní používat dron všem, kteří potřebují překročit některý ze základních limitů. Potřeba bude, aby provozovatel vypracoval analýzu rizik letu, kterou bude Úřad pro civilní letectví posuzovat. Alternativou je dlouhodobá licence.
  • Certifikovaná kategorie se zavádí především kvůli možnostem technologického vývoje, kdy drony budou moct transportovat i člověka. Počítá s osvědčením pro techniku i personál, které je srovnatelné s podmínkami pro současná letadla.

Povinná registrace nicméně má „nízký společný jmenovatel“; nahlásit se musí každý, jehož dron váží více než 250 gramů – a v případě, že má dron kameru (a není hračkou podle práva), musí k registraci bez ohledu na hmotnost.

Registrace on-line a zdarma

Systém registrací spustí Úřad pro civilní letectví 4. prosince ve 12:00 hodin, probíhat bude přes web a zdarma. Součástí bude školení a následné otestování dálkově řídících pilotů. To bude pro otevřenou kategorii on-line, pro zbylé dvě pak osobně na úřadě. Provozovatel získá unikátní identifikační číslo, kterým označí všechny své drony. Dosavadní povolení pro komerční subjekty zůstane v platnosti do konce roku 2021.

Zatím beze změny zůstává vymezení prostory, kde je povoleno, nebo zakázáno dronům létat. U malých a nejběžnějších hobby dronů s hmotností do sedmi kilogramů platí zásada, že se k osobám i stavbám nesmí přiblížit pod 10 metrů horizontálně, 30 metrů vertikálně a 50 metrů v případě hustě osídleného prostoru.

Zakázané je používat drony například v okolí jaderných elektráren, muničních skladů či skladišť trhavin, nesmí také do ochranných pásem letišť. Příští rok chce ministerstvo dopravy prostorová pravidla pro pohyb dronů vymezit nově.

Pravidla létání s dronem
Zdroj: letejtezodpovedne.cz