Podmínka bývalému starostovi Němčiček za poškození věřitele v případu bobové dráhy je pravomocná

Olomoucký vrchní soud pravomocně potvrdil bývalému starostovi Němčiček na Břeclavsku Petrovi Slezákovi dvouletý trest s podmínečným odkladem na tři roky za poškození věřitele při složitých majetkových transakcích kolem stavby bobové dráhy v Němčičkách. Naopak na žádost žalobce soud další část případu týkajícího se podvodu vrátil zpět k brněnskému krajskému soudu, který bývalého starostu za tento trestný čin původně zprostil obžaloby.

V případu majetkových transakcí týkajících se bobové dráhy v Němčičkách se odvolaly obě strany. Zatímco odvolání obžalovaného bývalého starosty Petra Slezáka soud zamítl jako nedůvodné, žalobci, který se odvolal kvůli zprošťujícímu výroku, vrchní soud vyhověl.

Rozsudek soudu prvního stupně v tomto bodě zrušil a vrátil zpět na krajský soud k novému rozhodnutí. „Odvolací soud se ztotožnil s odvoláním státního zástupce v plném rozsahu, soud se ve zprošťující části rozsudku nevypořádal se všemi okolnostmi významnými pro rozhodnutí. Je nutné k věci doplnit dokazování,“ vysvětlil mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Dráha je předmětem dalších soudních sporů

Část případu, která se vrací ke krajskému soudu, se týká skutku, který mu kladl za vinu dotační podvod spočívající v tom, že podle obžaloby uvedl nepravdivé informace ohledně svých závazků, uvedl mluvčí. Dráha vznikla v roce 2010. Slezák na ni jako soukromá osoba získal dotaci. Loni v říjnu u krajského soudu vyplynulo, že dráha v provozu není, protože je předmětem dalších soudních sporů.

Slezák dříve vypověděl, že za ním s nápadem přišli jiní lidé a on jim chtěl pomoct s dobrou myšlenkou na vybudování jediné bobové dráhy na jižní Moravě.