S bobovou dráhou to šlo od začátku z kopce, zjistil audit

Němčičky, Břeclav – Bobová dráha v Němčičkách na Břeclavsku měla do obce přilákat turisty. Místo toho zaměstnává exekutory, policii a justici. Břeclavský soud dnes řešil další z několika žalob, která se v případu objevila. Ministerstvo financí také nedávno provedlo audit, z něhož vyplývá, že projekt vůbec neměl dostat evropské dotace.

První bobová dráha na jižní Moravě – prvenství, které nakonec obci Němčičky přineslo jen starosti. S šesti sty sedmdesáti metry dráhy to přitom šlo z kopce už od začátku, alespoň podle auditorů ministerstva financí. „Selháním monitorovací činnosti nebyla odhalena významná rizika, která přispěla k tomu, že projekt v současné době neplní svoji funkci a není zachován po dobu udržitelnosti,“ stojí ve zprávě, kterou má ČT k dispozici. Auditoři Regionálnímu operačnímu programu (ROP) Jihovýchod vytýkají, že neodhalil provázanost zadavatele s dodavatelem, nepřišlo se ani na to, že stavba neměla potřebné povolení.

Z výsledku auditu ministerstva financí:

„Řídící orgán dostatečně neověřil schopnost příjemce zajistit finanční krytí projektu. (…) Podle názoru auditorského týmu neměla být smlouva o poskytnutí dotace ze strany řídícího orgánu podepsána. Řídící orgán se neobrátil na orgány činné v trestním řízení v souvislosti s podezřením na provázanost zadavatele s dodavatelem, ačkoliv byl na možnou provázanost obou stran upozorněn Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. (…) V rámci provedení fyzické kontroly na místě pracovníci řídícího orgánu neodhalili, že založení stavby neodpovídá původní dokumentaci a že je tedy nutné k takovéto stavbě stavební povolení. Ze spisu není patrné, zda a jak bylo řešeno, že příjemce při realizaci projektu nepostupoval v souladu s podmínkami poskytnutí dotace. Poté, co řídící orgán zjistil, že projekt neplní svůj účel, zahájil další kroky s neodůvodněným prodlením. (…) Auditorský tým závěrem konstatoval, že selháním kontrolní činnosti v průběhu realizace projektu a před proplacením žádosti o platbu nebyla odhalena významná rizika, která přispěla k tomu, že projekt v současné době neplní svoji funkci a není zachován po dobu udržitelnosti.“

Břeclavský soud dnes projednával další z řady žalob, které se projektu týkají. Ty mají udělat jasno v tom, komu v současnosti nefunkční bobová dráha patří. Jeden z majitelů se totiž dostal do insolvence, část dráhy následně rozebrali a zabavili exekutoři. Dodavatel stavby, který měl na starosti technologie včetně montáže, se dodnes domáhá zaplacení sedmi milionů korun. „Dráha chátrá, ztrácí na hodnotě. Mám v tom včetně úroku z nezaplacených částek přes sedm milionů korun. A to v tom není zahrnuto, že si musím pět let půjčovat peníze a dál to likviduje činnost mojí firmy,“ stěžuje si dodavatel Jiří Lhota. Celkem svoji ztrátu kvůli dráze vyčíslil na 17 milionů korun. Své peníze chce získat zpět, s investory se proto soudí.

Dodavatel Jiří Lhota o dluzích za bobovou dráhu (zdroj: ČT24)

Na projekt putovalo také 13 milionů korun z evropských fondů, které poslal ROP Jihovýchod. „Projekt bobové dráhy Němčičky je problémový, víme o tom. Spolupracujeme s policií, dotaci chceme zpátky,“ uvedla mluvčí ROP Jihovýchod Kateřina Dobešová. O tom, že podle ministerského auditu pochybil i jejich úřad, zatím nevěděla. ROP na zaslání výsledků teprve čeká. „Na začátku to byl standardní projekt, který se jevil jako zajímavý a funkční,“ hájí postup úřadu Dobešová.

Tahanice kolem bobové dráhy vyšetřuje i hospodářská kriminálka. Zatím bez výsledku.