Opravená socha Hurvínka se vrátila do Plzně. Vandalové se omluvili

Centrální plzeňské náměstí od pondělí opět zdobí opravená bronzová socha Hurvínka, které na začátku září vandalové urazili hlavu. K činu se přiznali místní juniorští hokejisté. Dva také v pondělí předstoupili před novináře i před autorku sochy, česko-kanadskou sochařku Leu Vivot, a omluvili se. S Nadačním fondem Plzeň sobě, který sousoší Spejbla a Hurvínka na lavičce na náměstí v roce 2020 umístil, se dohodli na náhradě škody i na brigádě, řekl ČTK Roman Jurečko z fondu. Policie zatím věc neuzavřela, nepadla ani žádná obvinění, uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Nechtěla komentovat, zda policie někoho obviní, věc odloží, nebo předá jako přestupek.

Dvacetikilovou hlavu Hurvínka urazili 9. září mladí hokejisté z juniorského týmu HC Škoda Plzeň. Mladíci se sami přihlásili a věc s nimi řešil i klub, který jejich počínání odsoudil. „Byla to od nás klukovina. Snažíme se odčinit, co se stalo, a děláme maximum pro to, aby se to odčinilo a bylo to v pořádku. Bude z naší strany finanční náhrada a zbytek se zatím řeší,“ řekl sedmnáctiletý Jonáš.

Podle Jurečka stála oprava sochy asi 60 tisíc korun, další náklady byly na dopravu sochy na opravu do slévárny v Podkrkonoší a zpět a její instalace. Celková částka nepřesáhne sto tisíc korun. „Mluvili jsme s nimi, s jejich rodinami. Ti kluci se k tomu přiznali a já to beru tak, že to opravdu byla od nich klukovina. Jestli to má nějakým způsobem působit, tak ať to působí výchovným způsobem. Kluci řekli, že si tady udělají nějaké brigády, ke všemu se doznali, chtějí to napravit,“ řekl Jurečko. Ocenil, že se mladíci přiznali a jak se k věci postavili.

„Je vidět, že naši studenti mají víc síly, než vědí. Ale ať ji uplatní někde jinde – ať změní svět,“ řekla ČTK Vivot. Mladíkům poničení sochy odpustila. Není to její první socha, která se stala terčem vandalů nebo zlodějů. Některá její díla vyvolávala v minulosti kontroverze, v New Yorku, v Montrealu a v Torontu někdo její sochy ukradl, socha z Toronta se prý nikdy nenašla.

Sousoší se rozšíří, oznámila autorka

Lavičku se sedícími bronzovými sochami nejslavnějších českých loutek Spejbla a Hurvínka ve velikosti dospělého muže a malého chlapce umístil nadační fond na náměstí jako připomínku sta let od vzniku loutky Spejbla. Hurvínkova hlava není upevněná napevno, dá se s ní pohybovat a také se dá koulet jejíma očima. Vivot, která na jejich výrobě pracovala dva roky, prozradila, že k postavičkám v budoucnu přibude ještě pes Žeryk. Na jeho soše už pracuje.

Sousoší slavných loutek je od června 2002 také v Šafaříkových sadech. I tyto sochy si za cíl útoků vybrali vandalové. V září 2002 nejdříve urazili hlavu Spejblovi a o den později i Hurvínkovi. O tři dny později někdo ještě urazil Spejblovi pravou ruku, položil ji na podstavec na lopuchový list a ozdobil květy. Město poškozené sochy sejmulo a na své místo se vrátily až v dubnu následujícího roku. Původní sochy byly z pryskyřice, nové dalo město odlít z bronzu.