Spor o rozdělení funkcí nebo odstoupení zastupitelů. Komunální volby si zopakuje patnáct obcí

Události v regionech: Některé obce budou opakovat komunální volby (zdroj: ČT24)

Ani osm měsíců po komunálních volbách nemají některé obce funkční zastupitelstvo. Někde se nepodařilo sestavit kandidátku, nejčastějším důvodem je ale rozpad zastupitelstva a pokles členů pod nutné minimum. To je třeba případ Kamenné Horky na Svitavsku, tamní obyvatelé tak vyrazí k volebním urnám dokonce už potřetí.

Křesla zastupitelů v Kamenné Horce jsou prázdná, obec je bez vedení. Nerozhodly ani druhé opakované volby, které skončily patem. Zvolení zastupitelé se neshodli na rozdělení funkcí.

„Požadovali jsme post starosty, změnu ve vedení obce. Toto se stalo kamenem úrazu, kdy na další jednání už neslyšeli a Sdružení nezávislých kandidátů další jednání odmítlo,“ uvedla zastupitelka Jaroslava Strýčková (nestr.).

Neshody rozdělily vesnici na dva tábory. Jedni si přejí změnu, druzí podporují původní starostku Lucii Podborskou (nestr.), která nemohla po volbách bez zastupitelů složit slib. Situaci komentovat nechce.

I obyvatelé cítí, že je obec rozhádaná. Důsledkem je i to, že vesnici stále chybí rozpočet na letošek. Na potřebnou opravu některých obecních domů zřejmě jen tak nedojde.

Komunální volby se zopakují v patnácti obcích

Kamenná Horka není jediná, volby si letos zopakuje ještě čtrnáct dalších obcí. Třeba v Domašíně na Chomutovsku otevřou volební místnost už 17. června. „Opozice rezignovala na všechny posty, náhradníků a zastupitelů. Najednou a hromadně,“ popsal situaci v Domašíně starosta Aleš Olbram (nestr.).

Obce, ve kterých se budou konat nové komunální volby
Zdroj: Ministerstvo vnitra

V případě, že zastupitelstvo nedosahuje spodní hranice členů, se hlasování musí opakovat. „Pokud jsou obce, kde nedávno poklesl, nebo ještě poklesne počet zastupitelů pod minimální množství, tak budou v těchto obcích ještě letos nové volby,“ okomentoval mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Někde tak zatím vedou obec provizorně úředníci ministerstva vnitra, jinde jsou to třeba členové původních samospráv.