Na Pardubicku si stěžují na hluk z dálnice a chtějí nová měření. Podle ŘSD jsou limity v pořádku

Události v regionech: Spor o hluk (zdroj: ČT24)

Silničáři znovu změří intenzitu hluku v Čeperce na Pardubicku. Místní si tam opakovaně stěžují poté, co silničáři otevřeli další úseky dálnice D35. A požadují protihlukové stěny. Přitom právě na žádost obce tam v loňském roce hluk měřili, výsledky ale vedení Čeperky zpochybnilo. V tu chvíli byl totiž provoz na dálnici právě v daném úseku omezený.

Dálnice u Čeperky stojí už několik let, provoz tady ale rychle roste až teď s přibývajícími kilometry D35 ve směru na Vysoké Mýto. „Co se napojila ta část na Časy, tak se to zvýšilo hodně, je to daleko horší. Byl tady větší klid, než to napojili,“ popsali František a Táňa Chaloupkovi, kteří v Čeperce bydlí.

Na žádost obce proto Ředitelství silnic a dálnic měřilo množství hluku, limity ale podle nich v Čeperce nepřekračuje. Obec ale s výsledky nesouhlasí. „Vím, že v té době byla plná uzavírka jednoho pruhu na D35 kolem nás a byla snížená rychlost na osmdesát,“ poznamenala starostka Čeperky Kristina Vosáhlová (nestr.).

„Pro vyvrácení pochybností ŘSD určitě uskuteční v nejbližších dnech další měření hluku,“ přislíbil mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Obec si mezitím na svoje náklady zadala měření u soukromé firmy.

Na hluk z dálnice si stěžují i obyvatelé obcí u nových úseků, ani tady ale překročení limitů měření neukázalo. Proto i v Dašicích uvažují o vlastním měření. „Určitě by to bylo na naše náklady, popřípadě ještě se sousední obcí, která si taky stěžuje na hluk,“ sdělil místostarosta Dašic Lubomír Vlček (nestr.). 

Pokud by jejich měření skutečně překročení limitů ukázalo, výsledky by potom museli ověřovat hygienici.