Paliativní péči nově nabízí i prostějovská nemocnice. Pro vážně nemocné má 24 lůžek

Nemocnice v Prostějově ve čtvrtek otevřela lůžkové oddělení paliativní péče, které bude určeno pro nevyléčitelně nemocné pacienty. Doposud museli trávit poslední dny svého života na internách nebo léčebnách dlouhodobě nemocných. Nová stanice LDN s oddělením paliativní péče stála třicet milionů korun, většinu nákladů pokryla dotace Olomouckého kraje.

Nové oddělení vzniklo v prostějovské nemocnici po půlroční rekonstrukci, nabízí celkem 24 lůžek. „Pět lůžek je na nové stanici LDN vyhrazeno pro nevyléčitelně nemocné pacienty s potřebou paliativní péče. Tyto pokoje jsou vybaveny vlastním sociálním zařízením, klimatizací a televizorem a bude na nich umožněn nepřetržitý pobyt rodinných příslušníků,“ řekla ředitelka nemocnice Marie Marsová s tím, že paliativní péče by mohla být rozšířena i na zbylá lůžka. 

Věřím, že nové oddělení paliativní péče bude důkazem toho, že i v nemocničním prostředí je možné prožít závěr života kvalitně a důstojně v přítomnosti svých nejbližších, s podporou naslouchajících lékařů, sester a dalších odborných pracovníků.
Miroslav Kala
odborný garant paliativní péče

Standardní oddělení nevyhovují pacientům ani jejich rodinám

Podle odborného garanta paliativní péče Nemocnice Prostějov Miroslava Kaly není úkolem paliativního týmu pouze tlumit bolesti a zvyšovat kvalitu života nevyléčitelně nemocných. Jejich úloha zahrnuje také řešení psychologických, sociálních a duchovních problémů.

Pobyt na standardní jednotce, například interním oddělení, není pro nevyléčitelně nemocné pacienty vhodný, protože tato oddělení nedovolují nepřetržitý pobyt příbuzných a mnohdy navíc neposkytují ani dostatek intimity.

Nemocnice musela nabrat odborníky

Kromě úpravy prostor musela nemocnice zajistit i personál. „Přijali jsme dva nové lékaře, sedm zdravotních sester, sedm sanitářů a další nelékařský zdravotnický personál. Věnovali jsme se vzdělávání našich zdravotníků v oblasti paliativní péče,“ uvedla Marsová. Bylo také nutné lůžka paliativní péče nasmlouvat u zdravotních pojišťoven.

Nemocnici na vznik oddělení paliativní péče přispělo hlavně hejtmanství a to částkou 27,3 milionu korun. „Nové oddělení vzniklo v souladu s rozsáhlou koncepcí paliativní péče, kterou hejtmanství připravilo ve spolupráci s řadou odborníků. Naší snahou je hlavně to, aby bylo na špičkové úrovni a poskytlo důstojné zázemí nemocným i jejich rodinám,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO).